De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- PokÚdex X/Y
- PokÚdex Black/White
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- PokÚdex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake PokÚmon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- PokÚmon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- PokÚ Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- PokÚmon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- PokÚmon Channel
- PokÚmon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- PokÚrap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Azelf

Type: Psychic
Ability: Levitate

Stats:
HP - 70
Attack - 125
Defense - 70
Special Attack - 125
Special Defense - 70
Speed - 115

Azelfs stats impliceren op het eerste gezicht vooral een sweeper of wall breaker van het kaliber Infernape; hoge Attack, Special Attack en Speed, maar lage Defenses. Dit was inderdaad de manier waarop Azelf gebruikt werd in het begin van de vierde generatie, maar gedurende de tijd veranderden de ideeŰn over wat een goede lead is, en kwam het idee van een snelle Stealth Rock steeds meer in gebruik, waardoor het gebruik van Azelf drastisch veranderde. 1 ding is echter niet veranderd; Azelf is altijd een Pokemon geweest die aardig goed mee kon komen met de top van OU.
Zijn typing is niet de beste die hij zich kon wensen; het grootste nadeel ervan is de zwakte tegen Pursuit, wat betekent dat hij vaak niet zomaar veilig uit kan switchen, en ook een zwakte tegen U-Turn is niet zo heel handig, aangezien veel andere leads dat hebben. Zijn Ability Levitate is wel weer prima, wat inswitchen wat makkelijker maakt.

Suicide Lead

Item: Focus Sash
Nature: Naive / Ability: Levitate
EVs: 252 Spd / 140 SpAtk / 112 Atk
- Taunt
- Explosion
- Psychic
- Stealth Rock

Het concept van een suicide lead werd bekend gedurende de tijd dat Speed Deoxys tijdelijk OU was, als test op Shoddy Battle. Toen deze Speed Deoxys weer als Uber werd beschouwd, bleef het idee echter populair en kwamen er andere Pokemon die zich leenden voor deze rol, waaronder dus deze Azelf, en dit is altijd zo gebleven. Het idee erachter is om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk Stealth Rock op de vijandige helft van het veld ligt, en ondertussen nog trachten enig ander nut voor het team te hebben. Stealth Rock is zo belangrijk vanwege de grote effecten op de metagame; vrijwel elke Pokemon ondervindt er schade van bij elke keer dat hij inswitcht, zodat switchen je kostbare HP gaat kosten. Door ervoor te zorgen dat je tegenstander al vroeg in de battle deze gevolgen ondervindt, heb je gelijk een voordeel te pakken.

Deze Azelf is erop gebouwd om enerzijds die belangrijke Stealth Rock snel neer te krijgen (vandaar de maxed Speed) en anderzijds om met Taunt ervoor zorgen dat vijandelijke, tragere leads zelf geen Stealth Rock kunnen gebruiken. Focus Sash garandeert dat hij, met zijn lage Defenses, sowieso een aanval overleven kan, om zich te kunnen verzekeren van minstens een eigen aanval.

Qua directe aanvallen past Explosion het best bij de aard van de suicide lead; na het opzetten van Stealth Rock en eventueel het voorkomen van een vijandig weerwoord is het zaak zoveel mogelijk schade te doen voor van het strijdtoneel te verdwijnen. Tot slot is Psychic een goede STAB-aanval en het beste antwoord op de veel voorkomende lead Aerodactyl; met de gegeven EVs is dit een 2HKO.

Special Sweeper

Item: Life Orb
Nature: Timid / Ability: Levitate
EVs: 252 Sp. Atk / 4 HP /252 Speed
- Nasty Plot
- Grass Knot
- Flamethrower
- Psychic

De ĹAzelf oude stijlĺ, zoals vaak gebruikt in het begin van de D/P-metagame. Hoewel de type coverage niet ideaal is (Azelf heeft nu eenmaal geen mogelijkheid tot een Boltbeam-combinatie), is hij acceptabel te noemen, en in combinatie met zijn zeer hoge Special Attack, Nasty Plot en Life Orb zal toch een groot deel van de Pokemon in de metagame flinke schade ondervinden. Een aantal belangrijke uitzonderingen zijn echter vrij makkelijk te noemen, wat deze Azelf dan ook kwetsbaarder maakt dan hij in eerste instantie lijkt ľ Latias (die op sommige sites tegenwoordig als OU wordt beschouwd) en, belangrijker nog, Heatran, ondervinden vrijwel geen enkele schade van een standaard Special Sweeper Azelf.

De bovenstaande Azelf wordt niet zo heel vaak meer gebruikt. Desondanks is een Ĺoude stijlĺ Azelf een sterke sweeper waar rekening mee gehouden moet worden, te meer omdat het een vervelende verrassing kan zijn als je er niet op bedacht bent.

Physical Attacker

Item: Choice Scarf / Choice Band
Nature: Adamant / Jolly, Ability: Levitate
EVs: 4 HP / 252 Att. / 252 Speed
- U-turn/Trick
- Explosion
- Zen Headbutt
- Fire Punch / Ice Punch

Een Physical Azelf was voor Platinum uitkwam al van velen de droom, aangezien het vrij zonde was van zijn hoge Attack dat zijn Physical Movepool zo slecht was. Platinum veranderde dit drastisch; de toevoeging van Zen Headbutt en de Elemental Punches maakte het een serieuze optie om Azelf als Choice Bander of Physical Choice Scarfer te gebruiken.

De gebruikte moves zijn grotendeels vrij simpel; het zijn de enige echt nuttige opties die hij heeft op dit gebied. Zen Headbutt krijgt STAB, Explosion is nog steeds dezelfde zelfopofferende kracht als altijd, en Ice Punch of Fire Punch is goed voor wat type coverage. Als laatste aanval kun je kiezen voor U-Turn, een goede optie om te scouten, of Trick, om jezelf te verlossen van de last die een Choice Item soms kan zijn. En passant maak je hiermee een vijandige Pokemon misschien gelijk het leven zuur.

Bij Choice Band gebruik je een Adamant nature, bij Choice Scarf kun je beter Jolly doen voor een beetje extra Speed..

Mixed Sweeper

Item: Life Orb
Nature: Naive / Ability: Levitate
EVs: 56 Atk / 200 SpAtk / 252 Spd
- Explosion
- Ice Punch / Zen Headbutt
- Flamethrower
- Psychic / Thunderbolt

Zoals inmiddels bekend is, heeft Azelf zeer hoge Attack Ún Special Attack, en daarom is hij ook een perfecte kandidaat voor een mixed set. Explosion haalt praktisch alles neer: met de genoemde EVs heeft de aanval bijvoorbeeld grote kans om Cresselia en Hippowdon te OHKOen als er Stealth Rock op het veld ligt. Voor Swampert, Celebi en Donphan is Stealth Rock zelfs niet eens nodig. Thunderbolt is voornamelijk voor Gyarados, Psychic kan daar ook overheen als STAB move. Flamethrower is je beste wapen tegen Skarmory, Forretress, Bronzong en Metagross. Scizor ook, maar de kans dat Bullet Punch je neerhaalt is te groot om in te blijven, dus wat minder voor hem.

Zen Headbutt is ook een mogelijke STAB move, Psychic en Zen Headbutt horen alleen niet op ÚÚn set. Als je Psychic over Thunderbolt neemt, neem dan Ice Punch voor Salamence en andersom. Ice Punch en Thunderbolt op ÚÚn set kan natuurlijk ook nog, voor een soort 'Boltbeam'-effect; hierbij ruil je een gebrek aan STAB-aanvallen in voor betere type coverage.

Conclusie

Azelf is een belangrijke optie als je op zoek bent naar een suicide lead, maar afgezien daarvan mogen ook zijn sweepende krachten niet worden onderschat. Al met al is het, ondanks zwakke Defenses, een goede OU Pokemon die zijn plaats in een team zeker waard is.

Een goede vraag is wel: Wat kun je precies doen tegen een suicide lead? Echt te voorkomen is het opzetten van Stealth Rock niet of nauwelijks (je zou Aerodactyl met Taunt kunnen gebruiken met het risico ge2HKOĺd te worden door Psychic), dus is het vooral zaak goed te predicten wanneer Azelf wat doet. Je doel zal in dit geval moeten zijn om Azelf neer te krijgen zonder zelf significante schade te ondervinden. Bijvoorbeeld, Protect gebruiken of een Ghost inswitchen op de Explosion; in dat geval eindig je weliswaar de beurt met Stealth Rock op je veld, maar wel met een 6-5 voorsprong, wat zeker de moeite waard is.

De Sweeper Azelfs zijn wat gevaarlijker, in de zin dat ze je team zouden kunnen sweepen, maar ze zijn prima counterbaar. Heatran is een pasklaar antwoord op elke Azelf van dit soort, behalve die met de zeldzame Hidden Power Ground; hij resist alle aanvallen die Azelf verder maar zou kunnen doen en is ook zeker niet bang voor Trick. Tyranitar is eveneens een erg goede counter voor Azelf; hoewel Grass Knot veel schade kan doen op de switch, is Tyranitars Pursuit een doodvonnis. Weavile kan hetzelfde, maar moet iets beter uitkijken, aangezien Flamethrower een OHKO is in de meeste gevallen. Houndoom is een (iets zwakkere) variatie op Heatran en is eveneens een prima Azelf counter. Spiritomb kan ook het nodige scala aan Dark-moves uitvoeren en heeft goede Defenses, plus geen enkele zwakte en een Immunity voor zowel Psychic als Explosion.

Blissey en Cresselia moeten uitkijken voor Trick, maar los daarvan kunnen ze elke (zelfs gebooste) aanval makkelijk opvangen en kunnen ze Azelfs leven zuur maken met Thunder Wave. Tot slot kan Scizor inswitchen en Azelf wegjagen met de gedachte aan een OHKO van Bullet Punch; pas echter op met overpredicten, aangezien Flamethrower of Fire Punch ook een OHKO is op Scizor.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met STAB of EVs? Lees dan deze guide.

Geschreven door Deco

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- PokÚdex X/Y (supertip)
- PokÚdex Black/White
- Black/White (tip)
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.