De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- PokÚdex X/Y
- PokÚdex Black/White
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- PokÚdex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake PokÚmon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- PokÚmon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- PokÚ Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- PokÚmon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- PokÚmon Channel
- PokÚmon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- PokÚrap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Blissey

Type: Normal
Ability: Natural Cure / Serene Grace

Stats:
HP - 255
Attack - 10
Defense - 10
Special Attack - 75
Special Defense - 135
Speed - 55

Wie als beginneling naar Blissey kijkt zal meteen al opvallen dat haar stats zeer bijzonder zijn. Er heeft geen enkele andere Pokemon ook maar in de buurt van zulke hoge HP, maar ook geen enkele zulke lage Attack of Defense. Dit feit betekent dat je vooral niet moet proberen om Blissey te laten aanvallen met sterke physical moves als Earthquake of Return, maar dat Blissey geboren is als Special Wall; met haar 255 HP en 135 Special Defense is ze praktisch immuun voor elke sterke special sweeper. Haar typing en ability passen prima bij haar rol; Normal-type zorgt ervoor dat het aantal weaknesses beperkt blijft tot ÚÚn, zodat het niet te makkelijk wordt om door de hoge defensieve stats heen te breken, en Natural Cure is een perfecte ability om ervoor te zorgen dat Blissey geen enkel probleem krijgt met status.

Special Wall

Item: Leftovers
Nature: Calm / Ability: Natural Cure
EVs: 252 Def / 40 SpA / 216 SpDef
- Softboiled
- Ice Beam / Seismic Toss
- Thunder-Wave
- Aromatherapy

Blissey gebruikt soortgelijke sets al sinds ze ge´ntroduceerd is in de tweede generatie en is in feite nauwelijks veranderd in de tussentijd. Wanneer iemand op zoek is naar een Pokemon die Special Attacks zonder enige moeite kan opvangen en geen speciaal thema in zijn hoofd heeft, is Blissey toch echt de eerste die je zal moeten overwegen. Deze set maakt optimaal gebruik van Blisseys stats: zij kan met de hierboven geschreven set haar capaciteiten als Wall uitoefenen door status te verspreiden, de status in eigen team te healen met Aromatherapy, met haar acceptabele 75 Special Attack nog een poging doen bepaalde Pokemon te verzwakken, en zodra het nodig is de schade van alle zwakke Special Attacks in 1 klap teniet doen met Softboiled.

De keuze voor de EVs zal voor de nieuweling misschien vreemd overkomen. Waarom 252 Defense geven aan een Special Wall? De reden is vrij simpel; wanneer iemand je verrast met een Physical aanval of je geen goede switch-in hebt voor wat je weet dat er gaat komen, wil je niet geOHKOĺd worden. De EVs in kwestie hebben voor Blissey veel meer nut dan als je ze in HP zou stoppen, omdat ze haar Defense ongeveer verdubbelen. Een enorm verschil dus, en zeker de moeite waard.

Ook valt het misschien op dat in de derde generatie Blissey meestal geen Special Defense EVs kreeg en zeker geen +SpDef nature. De reden dat dat nu wel nodig is, ligt aan de sterk verbeterde aanvalscapaciteiten van de oppositie deze generatie. Zo zijn er sterkere aanvallen te vinden, bestaan er betere aanvallende items als Life Orb en Choice Specs, en ook de invloed van Nasty Plot moet niet worden onderschat. Mogelijk ken je het voorbeeld van Porygon-Z, die met een Life Orb, Adaptability en na een Nasty Plot, een Blissey kan OHKOĺen als die geen Special Defense EVs heeft - weliswaar is dit een extreem voorbeeld, maar het geeft wel aan dat deze EVs geen verspilde moeite zijn.

Natural Cure is een veel betere ability dan Serene Grace bij deze set; in de praktijk is het kunnen healen van je eigen statusproblemen door simpel uit te switchen veel nuttiger dan een 20% kans om met Ice Beam te freezen in plaats van 10%.

De keuze tussen Seismic Toss en Ice Beam hangt af van wat je precies zou willen raken. Met 40 Special Attack EVs kan Blissey bijvoorbeeld een Salamence OHKOĺen met Ice Beam, maar Seismic Toss is consistenter, omdat het door minder Pokemon wordt geresist. Wel is het oppassen met Ghost-types natuurlijk. Om Gengar in ieder geval nog iets te kunnen maken, is het aan te raden Seismic Toss samen te gebruiken met Thunder Wave en niet met Toxic.

Calm Mind

Item: Leftovers
Nature: Modest / Ability: Natural Cure
EVs: 252 Sp. Atk / Def /4 Speed
- Calm Mind
- Thunderbolt
- Ice Beam
- Softboiled

Wie denkt dat Blissey niets anders kan dan Special Attackers wallen en wachten tot ze langzaam maar zeker sterven door ondertussen zwakke aanvallen te gebruiken, heeft het mis. Blissey heeft namelijk ook een prima movepool voor een wat aanvallender moveset; met maxed Special Attack en Calm Mind kan ze nog een vrij redelijke aanvalskracht verkrijgen. Omdat Calm Mind gelijk haar toch al goede Special Defense kan boosten, is het hier niet nodig daar EVs in te stoppen. Voor de rest zijn ook hier de Defense EVĺs belangrijk, zodat Blissey niet te snel neer gaat als je een Physical Attacker tegenover te krijgt te staan.

Ice Beam en Thunderbolt zijn van oudsher dÚ Special Attack-combinatie voor goede type coverage en op Blissey is dat niet anders. De enige Pokemon die je niet neutraal kan raken zijn Lanturn, Magnezone en Shedinja ľ de eerste twee kunnen je toch niet veel maken en de laatste wordt nooit gebruikt in OU. Vanzelfsprekend heeft deze Blissey dezelfde bezwaren als elke andere Blissey - vrij lage Defense en een zwakte voor Fighting - maar ze maakt prima gebruik van haar mogelijkheden als Calm Minder.

Gravity

Item: Leftovers
Nature: Calm / Ability: Natural Cure
EVs: 40 HP / 252 Def / 216 Sp. Def
- Gravity
- Softboiled
- Sing
- Thunder / Blizzard / Fire Blast

Gravity is een hele interessante aanval die maar door heel weinig Pokemon wordt geleerd, waarvan Blissey een van de beste is. Voor de mensen die niet weten wat het doet: Het zorgt ervoor dat ten eerste alle Pokemon met een Flying-type of Levitate niet meer immuun zijn voor Ground-aanvallen, Fissure of Arena Trap, en ten tweede dat alle aanvallen meer accuracy krijgen.

Deze Blissey is vooral een teamspeler. Door Gravity te gebruiken en daarna te switchen naar gevaarlijke Ground-type aanvallers als Flygon of zelfs een Arena Trap Dugtrio, kan ze ervoor zorgen dat zij makkelijker kunnen sweepen. Daarnaast kan Blissey zelf, als de kust even niet veilig is voor de aanvallers, een tegenstander onschadelijk maken met Sing, dat dankzij Gravity 92% Accuracy heeft in plaats van 55%. Softboiled, Leftovers en Natural Cure zullen altijd een vaste waarde zijn op Blissey en op een Gravity Blissey is dat niet anders.

De aanvallende move is vooral bedoeld om vervelende tegenstanders uit te schakelen; Fire Blast voor o.a. Scizor, Thunder voor o.a. Gyarados en Blizzard voor o.a. Salamence en Gliscor. Welk van de drie je neemt hangt af van de rest van je team, je zal hoe dan ook je zwaktes ermee kunnen coveren. Door Gravity krijgen ze allemaal 100% Accuracy.

Conclusie

Blissey is een geboren Special Wall. Weliswaar heeft ze wat trucjes onder haar hoede, zoals Gravity en Calm Mind, waar je rekening mee zal moeten houden, maar het grootste deel van de Blisseys die je ziet zullen toch wel redelijk lijken op de eerste gegeven set, simpelweg omdat ze daar zo goed in is; er zijn maar weinig Special Attackers die iets kunnen beginnen tegen Blissey, en als ze dat al kunnen, wordt het meestal niets meer dan een stall war. Er is geen enkele Pokemon die zich kan meten met haar kracht als Special Wall; Snorlax, Regice en Cresselia komen niet eens in de buurt, en dat is dan ook meteen de reden dat zij niet veel worden gebruikt.

Dit betekent natuurlijk niet dat ze onverslaanbaar is. Je ziet het vast al aankomen; haar grote zwakke punt is Physical aanvallen. Er zijn veel Pokemon die haar 1 op 1 zouden kunnen verslaan, maar de meesten lopen wel het risico op Thunder Wave op de switch-in. Een aantal goede opties zijn Pokemon met een priority-aanval, zoals Scizor, Metagross en in mindere mate Lucario; zij zijn bovendien immuun voor Toxic en resistent tegen Ice Beam. Tyranitar vindt status vervelend, maar kan inswitchen op Aromatherapy of Softboiled, en dan kan hij verschillende enge dingen; Crunch kan direct veel schade doen, Pursuit is handig voor als ze switcht, en Substitute is ook nog een mogelijkheid voor niet-CB Tars tegen status. Machamp zit in een vergelijkbare situatie; zodra hij veilig binnen is kan hij een Sub opzetten of Blissey naar de verdoemenis rammen met een Dynamicpunch.

Dusknoir, Spiritomb en Celebi zijn overigens ook goede mogelijkheden; zij kunnen Blissey niet direct neerhalen, maar door respectievelijk Pain Split of Leech Seed kunnen ze voorkomen dat Blissey ooit genoeg schade zal doen, en Paralysis vinden ze geen van allen echt erg.

Tot slot is Blissey de pineut als het je lukt om met behulp van Trick haar een Choice Item te geven.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met STAB of EVs? Lees dan deze guide.

Geschreven door Deco

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- PokÚdex X/Y (supertip)
- PokÚdex Black/White
- Black/White (tip)
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.