De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- PokÚdex X/Y
- PokÚdex Black/White
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- PokÚdex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake PokÚmon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- PokÚmon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- PokÚ Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- PokÚmon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- PokÚmon Channel
- PokÚmon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- PokÚrap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Machamp

Type: Fighting
Ability: No Guard / Guts

Stats:
HP: 90
Attack: 130
Defense: 80
Special Attack: 65
Special Defense: 85
Speed: 55

Machamp is niet voor niks een van de beste Pokemon in OU. Een mogelijkheid om hem offensief en defensief te gebruiken, in combinatie met een van de beste abilities in het spel maken hem dan ook geen pretje om tegen te komen. Machamp's typing met alleen maar Fighting, heeft zo'n voordelen. De move die deze hele metagame overheerst, is natuurlijk Stealth Rock. Met deze typing heeft hij het voordeel dat ten eerste Stealth Rock altijd maar 6.25% schade zal doen, maar ook dat de veelgebruikte Stone Edge niet effectief is. Naast Rock, resist Machamp ook nog eens de veel voorkomende aanvallen Crunch (Dark) en Bug Bite (Bug). Zeker de Dark resist in combinatie met de eerdergenoemde Rock resist, maakt Machamp een aardige check tegen Tyranitar. Psychic en Flying zijn de twee weaknesses van hem.

Machamp heeft een keuze uit twee abilities: Guts en No Guard. De laatste is misschien wel ÚÚn van de beste abilities in het hele spel. No Guard zorgt ervoor dat aanvallen nooit missen. Een aanval als Dynamicpunch is vanwege zijn 50% accuracy niet aan te raden, maar dankzij deze ability zal deze altijd raken. Het enige nadeel dat dit meebrengt, is dat de aanvallen van de tegenstander ook nooit zullen missen. De andere ability, Guts, verhoogt de attack stat met 1.5 wanneer hij Burned, Paralysed of Poisoned is.

Met een base 130 Attack stat (mogelijkheid tot 394 max) is Machamp een van de beste physcial Pokemon. Een groot nadeel dat Machamp heeft tegenover andere offensieve Pokemon, is zijn vreselijke speed. Hierdoor hebben Scizor, Metagross en Lucario een voordeel. Zij hebben allemaal de mogelijk om of hun snelheid te verhogen, of een krachtige priority move te gebruiken. Zijn defensieve stats zijn dan wel redelijk te noemen en dat maakt van Machamp dan ook een prima wall.

Lead

Item: Lum Berry
Nature: Adamant / Ability: No Guard
EVĺs: 240 HP / 248 Attack / 16 Special Defense / 4 Speed
- Dynamicpunch
- Payback
- Bullet Punch
- Ice Punch

Een lead die is gemaakt die waarschijnlijk elke lead kan verslaan. Kijkend naar de meest gebruikte leads, buiten Machamp, heeft dit beest eigenlijk altijd het voordeel. Sleepers als Roserade, Breloom en eventueel Smeargle zullen niet hun werk kunnen doen dankzij een Lum Berry. Walls als Swampert en Hippowdon zullen vrijwel altijd problemen hebben met een Dynamicpunch en de daarna volgende Confusion. Pokemon met een Focus Sash, zoals Azelf en Aerodactyl, zullen eerst tot 1 HP worden gebracht om vervolgens neer te gaan door een Bullet Punch. Een Metagross heeft echter de mogelijkheid om met Meteor Mash te 2HKO'en en Jirachi kan met Iron Head een Machamp dood flinchen. Daarnaast is er naast een Focus Sash lead Azelf ook een lead met een Colbur Berry, deze is speciaal gemaakt voor Machamp.
De gegeven EV's zijn voornamelijk om een bepaalde bulk te geven en tevens met bijna Max Attack er alsnog in te kunnen rammen. De extra Special Defense EV's zijn nodig om altijd een Psychic van Azelf te kunnen overleven en de extra Speed EV's helpen je met het sneller zijn dan Blissey.
Dynamicpunch is aanval nummer ÚÚn op deze Pokemon. Het voordeel dat je hebt is dat je altijd de Confusion zal krijgen, dus zelfs als er iemand inkomt die Fighting resist (op Ghosts na), zal je altijd iets extra's overhouden. Payback is voor Azelf en Rotom forms, voornamelijk Rotom-A. Payback zal namelijk altijd 2HKO'en. Daarnaast is het ook je beste aanval tegen andere Ghosts als Gengar. Bullet Punch is zoals eerder gezegd voor de snelle Revenge kill. Verwacht niet te veel van deze aanval, ondanks dat Machamp een hoge Attack stat heeft, is Bullet Punch maar een zwakke aanval (40 Base Power) en heeft het in tegenstelling tot Scizor geen boosts. Ice Punch is voor Gliscor en Roserade, ook zal je Dragons als Flygon en Dragonite kunnen KO'en.
In combinatie met deze Pokemon zijn een paar Pokemon aan te raden. Ten eerste is Swampert een goede optie omdat je dan alsnog Stealth Rocks kan opzetten (omdat je lead dat nu niet kan) en om Physcial Metagross en Jirachi te kunnen stoppen. Voor de Colbur Berry Azelf is het een goed idee om een Ghost mee te nemen, om de Explosion te blokkeren.

RestTalk

Item: Leftovers
Nature: Adamant / Ability: No Guard
EVĺs: 252 HP / 252 Attack / 4 Speed
- Rest
- Sleep Talk
- Dynamicpunch
- Stone Edge / Payback

Zoals al eerder was aangegeven, heeft Machamp een redelijke bulk. Vooral in de bekende RestTalk set wordt die het best gebruikt. Ondanks dat er geen EV's zijn geinvesteerd in Defense of Special Defense, is hij sterk genoeg om verschillende hits te overleven en de HP eventueel later weer terug te krijgen door middel van Rest. Een Adamant Nature in combinatie met 252 Atk EV's geven je een stat van 394, dit is om optimaal gebruik te maken van Machamps beste stat.
Sleep Talk helpt je omdat tijdens je slaap je nogsteeds kunt aanvallen. ╔Ún van de drie overige aanvallen wordt random gekozen en die zal worden gebruikt. Een ander voordeel van Sleep Talk is dat het geen PP gebruikt van de gekozen move. Dynamicpunch (en Stone Edge) hebben allebei maar 5 tot 8 PP en zullen anders dus snel op zijn. Dankzij Sleep Talk zal je deze moves dus nog kunnen gebruiken, zelfs als hun eigen PP al op is. Dynamicpunch is nogsteeds Machamp's aanval nummer ÚÚn. Als tweede move zijn er meerdere opties. Stone Edge is een sterkere aanval dan Ice Punch, die je eventueel ook kunt nemen, maar Stone Edge heeft veel meer kracht en Ice Punch zal je alleen maar extra helpen tegen Gliscor en Roserade (en misschien andere Grass Pokemon). Payback is ook een goede optie om Ghosts en Psychics mee te raken, die dus anders niet of niet effectief worden geraakt.

Choiced

Item: Choice Band
Nature: Adamant / Ability: Guts
EVĺs: 252 HP / 252 Attack / 4 Speed
- Close Combat
- Payback
- Ice Punch
- Thunderpunch

Een set die Machamps andere Ability kan gebruiken. Waar Dynamicpunch een van de beste aanvallen is, die hij heeft, zijn er hier weinig extra's. In combinatie met een 1.5x boost van de Choice Band, heeft Close Combat al het gewenste effect dat deze set nodig heeft. Payback is hier opnieuw om de Ghosts te KO'en. Ice Punch heeft op deze set de prioriteit boven Stone Edge. Dit komt omdat Machamp nog een lichte verrassing heeft. De laatste move is Thunderpunch, uiteraard speciaal voor Gyarados. Hiermee heb je dus de mogelijkheid om eigenlijk alles te raken.
Het grootste voordeel dat Machamp bij deze set heeft, is dat hij kan inswitchen op een Will-o-Wisp van Rotom en er dan zelfs een boost van krijgen. Een Guts boosted in combinatie met een Choice Band is iets om serieus te nemen. Je moet wel blijven oppassen omdat Machamp nog steeds een waardeloze Speed stat heeft. De EV's zijn hetzelfde als de vorige set. Max HP voor een bepaalde bulk, en max Attack om als sweeper te kunnen werken.
Een set met No Guard is uiteraard nog steeds mogelijk, met Dynamicpunch en Stone Edge. Echter verlies je hierdoor wel een aantal voordelen die hierboven staan.

Counters

Echt goede counters zijn moeilijk te vinden, zeker in OU. Spiritomb en Slowbro zijn twee goede Pokemon die goed Machamp kunnen bestrijden. Spiritomb heeft de mogelijkheid om veel te overleven en de PP van Machamp sneller te laten verdwijnen dankzij Pressure. Slowbro is ook een goede optie omdat hij de Ability Own Tempo heeft, dit zorgt ervoor dat het niet mogelijk is Confused te zijn, waardoor het bijeffect van Dynamicpunch geen nut heeft en met Slack Off zal je ook de schade weer kunnen healen. Daarnaast heeft Payback maar de standaard schade geeft, in plaats van de verdubbelde hoeveelheid als je tegenstander langzamer is.
Andere defensief sterke Pokemon zijn ook altijd goede opties. Dusknoir, Cresselia en Hippowdon kunnen altijd minimaal ÚÚn aanval overleven, afhankelijk van de set. Hippowdon zal echter wel problemen kunnen hebben met de volgende Confusion van een Dynamicpunch. Gliscor kan tevens ook vaak inswitchen. Een Ice Punch van Gliscor zal vrijwel nooit OHKO'en en andere moves die Machamp heeft zijn niet sterk genoeg om Gliscor echt pijn te doen.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met lead of EVs? Lees dan deze guide.

Geschreven door Asaw

Afbeelding door arkeis.com

Andere PokÚmon van de Week

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- PokÚdex X/Y (supertip)
- PokÚdex Black/White
- Black/White (tip)
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.