De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- Pokédex X/Y
- Pokédex Black/White
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Pokédex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake Pokémon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- Pokémon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- Poké Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- Pokémon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- Pokémon Channel
- Pokémon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- Pokérap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Haunter

Type: Ghost / Poison
Ability: Levitate

Stats:
HP: 45
Attack: 50
Defense: 45
Special Attack: 115
Special Defense: 55
Speed: 95
Base Stats totaal: 405

Haunter's base stats, op Sp.Atk en Speed na, zijn zo slecht dat het op het eerste gezicht lijkt alsof Haunter totaal niet bruibaar is buiten de NFE tier. Fout. Sterker nog, Haunter is zo uniek dat het zelfs aardig meekomen kan in de UU tier.

Haunter is namelijk immuun voor maar liefst 3 types (Normal, Fighting en Ground). En als dat niet alles is resist Haunter nog eens 3 types (Grass, Poison en Bug). Daarnaast is Haunter immuun voor Toxic, Toxic Spikes en Spikes, en kan het Rapid Spin blocken.

Daar komt nog eens bij dat Haunter één van de grootste special movepools heeft. Haunter heeft zóveel bruikbare moves dat het in combinatie met bepaalde Hidden Power types vrijwel alles super effective raken kan, waardoor het voor de tegenstander moeilijk te bepalen is wat voor moveset Haunter heeft.

Haunter is een Ghost / Poison type Pokémon en is daardoor weak tegen Psychic, Ghost en Dark moves. Dankzij de ability Levitate is Haunter immuun voor Ground moves.

Revenge Killer

Item: Choice Scarf
Nature: Modest (+Sp.Atk / - Speed) / Ability: Levitate
EV's: 6 HP / 252 Sp.Atk / 252 Speed

- Thunderbolt
- Shadow Ball
- Sludge Bomb / Energy Ball
- Hidden Power: Fighting / Ground

STAB Shadow Ball vanaf een Base 115 Sp.Atk 2HKO'd het merendeel van de NU tier dat het niet resist. Thunderbolt geeft zoals altijd erg goede coverage en raakt Water en Flying types super effective. Waar Haunter's grote broer Gengar vrijwel nooit Sludge Bomb heeft is het voor Haunter een goede keuze om Grass types super effective te raken. Als je Grass types liever met Shadow Ball afhandelt is Energy Ball een optie om Water types zoals Relicanth, Quaqsire en Whiscash 4x effective te raken, die een gratis switch-in hebben op Thunderbolt (Relicanth niet). In het laatste slot zijn Hidden Power Fighting en Ground waarschijnlijk de beste opties omdat het je enige antwoorden op Steel types zijn. Dit betekent ook gelijk dat je geen problemen met Probopass, Aggron en Bastiodon hebt, die er 4x effective door geraakt worden. Hidden Power: Ground heeft het voordeel naast Steel types Fire types ook super effective te raken (Typhlosion, Magmortar e.d), waar Hidden Power: Fighting het voordeel heeft naast Steel types, Normal types super effective te raken. Hidden Power: Fighting is op lange termijn beter dan Hidden Power: Ground omdat de meeste Fire types in de NU tier vallen voor een 2HKO van Shadow Ball, wat een immunity is voor Normal types, die super effective geraakt worden door Hidden Power: Fighting.

Max Speed en max Sp.Atk vereist geen uitleg, al is een EV spread van 36 HP / 252 Sp.Atk / 220 Speed (HP: Fighting) een optie om iets gemakkelijker in te kunnen switchen op de 0.25x en 0.5x effective moves gericht op Haunter's teamgenoot. 220 Speed EV's met HP: Fighting en een Choice Scarf geeft 420 Speed, wat Choice Scarfers die EV'd zijn om sneller te zijn dan Choice Scarfers die Max Speed Electrode outspeeden met 2 punten.

Sweeper

Item: Life Orb / Expert Belt / Choice Specs
Nature: Timid (+Speed / -Atk) / Ability: Levitate
EV's: 6 HP / 252 Sp.Atk / 252 Speed

- Thunderbolt
- Shadow Ball
- Sludge Bomb / Energy Ball
- Hidden Power: Ground / Icy Wind / Destiny Bond

Vrijwel identiek aan de vorige set, maar de strategie werkt deels anders. Life Orb en Expert Belt maakt Haunter makkelijker in gebruik omdat je prediction iets minder belangrijk zal zijn door niet vast te zitten aan een bepaalde move, in ruil voor een grote speedloss. De eerste drie slots zijn aanraders om dezelfde redenen als de Revenge Killer. In slot 4 wordt Hidden Power: Fighting niet genoemd omdat Haunter daardoor de speedtie met Base 95's verliest. Hidden Power: Ground blijft daardoor over en is wederom voor Steel types. Je kunt er echter voor kiezen om Icy Wind in slot 4 te nemen. Het voordeel van Icy Wind tegenover Hidden Power: Ice is dat de switch-in van je tegenstander die verwacht sneller te zijn dan Haunter gelijk een Speed drop krijgt, wat Haunter 9/10 keer een extra beurt geeft. Een extra beurt aanvallen is de 15 base power damage minder t.o.v Hidden Power: Ice meer dan waard. Destiny Bond wordt genoemd om een Pokémon mee te nemen terwijl Haunter naar de grond gaat.

Life Orb is het beste held item voor deze set omdat de constante boost op lange termijn meer schade veroorzaakt dan Expert Belt zal doen tijdens goede prediction. Choice Specs is een derde optie, maar de vrijheid om van moves te switchen met Base 95 Speed is belangrijker dan de Sp.Atk boost die Choice Specs geeft. Mocht je toch voor Choice Specs kiezen, dan is Hidden Power: Ground/Ice de beste optie in slot 4.

Pain Split

Item: Salac Berry / Petaya Berry
Nature: Timid (+Speed / -Atk) / Ability: Levitate
EV's: 252 Sp.Atk / 6 Sp.Def / 252 Speed

- Pain Split
- Substitute
- Shadow Ball
- Thunderbolt / HP: Ground / Sludge Bomb / Energy Ball

Ondanks dat deze set niet zo effectief is als de eerder genoemde heeft het zeker potentie. Dankzij Haunter's fantastische type coverage zorgt het voor veel switches waardoor een substitute opzetten redelijk makkelijk is. Het idee achter deze set is dus om te substituten op een verwachte switch, en dit te blijven doen totdat je op 1 HP belandt, waardoor je je HP weer terug kunt krijgen d.m.v Pain Split. Dat, gecombineerd met een Sp.Atk of Speed boost geeft Haunter de mogelijkheid (late-game) een heel team neer te halen, mits correct uitgespeeld. Salac Berry wordt aangeraden over Petaya omdat de Speed boost in combinatie met Substitute en Pain Split je een grotere kans geeft dit proces te blijven herhalen. Shadow Ball is wederom voor STAB, waar het laatste moveslot ingevuld kan worden door middel van persoonlijke voorkeur.

De overige 6 EV's zijn in Sp.Def geplaatst ipv HP omdat dit je laat substituten tot 1 HP er van uitgaand dat je geen Stealth Rock damage opgelopen hebt.

Trick Room

Item: Focus Sash
Nature: Quiet (+Sp.Atk / - Speed) / Ability: Levitate
EV's: 252 Atk / 252 Sp.Atk / IV: 0 Speed

- Trick Room
- Shadow Ball
- Hidden Power: Fighting 70
- Explosion / Destiny Bond

Dit is geen grap, en zeer waarschijnlijk Haunter's meest onverwachte set ooit. Deze set werkt vrijwel hetzelfde als de standaard Trick Room Banette lead, en lijkt in het niets te vallen in vergelijking met Trick Room leads als Slowking en Slowbro. Dit is echter verre van waar. Haunter heeft namelijk een heel groot voordeel over de 3 eerder genoemden: Verassing. Praktisch niemand verwacht dat je lead met een Trick Room Haunter. Naast Trick Room zijn er 2 moves die het waard zijn om Haunter voor te taunten: Destiny Bond en Hypnosis (Trick telt niet ivm speed advantage). Niemand zal deze Haunter taunten op turn 1 omdat hij/zij (1, denkt dat je een Trickscarfer bent, of (2, verwacht dat je gelijk voor de aanval/switch gaat. Er is een kans dat je tegenstander denkt dat je Hypnosis hebt, omdat je lead met Haunter, maar Hypnosis heeft maar 60% accuaracy tegenwoordig, en de meer ervaren spelers weten dat het merendeel van de spelers moves met accuaracy als die van Hypnosis vermijden. Zoals eerder genoemd zal niemand verwachten dat dit een Trick Room Haunter is, waardoor het vrijwel altijd lukt om Trick Room op te zetten, en vervolgens te Exploden / Destiny Bonden. Explosion wordt verkozen over Destiny Bond, omdat, ondanks Haunter's magere Base 50 Atk stat, een predicted Destiny Bond je 1 beurt Trick Room kost, en je hebt er maar 5. Hidden Power: Fighting en Shadow Ball vullen de overige 2 slots op, maar zouden alleen gebruikt moeten worden als ze de tegenstander kunnen 1HKOén. Dit betekent ook dat je 1 van de 2 moves kunt vervangen voor een andere move uit Haunter's movepool, mocht je anders problemen krijgen tegen bepaalde leads.

EV's / Natures / Helditems:

6 HP / 252 Sp.Atk / 252 Speed met een Timid / Modest nature is ten alle tijden je beste keuze tenzij je gebruik maken wilt van de Trick Room set. 36 HP / 252 Sp.Atk / 220 Speed is een optie op de Revenge Killer set. 220 Speed met Hidden Power: Fighting (216 met HP: Ground) geeft je genoeg speed om alles te outspeeden t/m Choice Scarfers die Electrode outspeeden willen, +2. De 36 HP EV's geven Haunter een (erg) kleine extra bulk, waardoor het meer overlevingskans krijgt en vaker kan inswitchen op een predicted U-Turn / Poison Jab / Energy Ball na Stealth Rock damage genomen te hebben.

Explosion is een alternatief voor vrijwel iedere set. Als je gebruik wilt maken van Explosion, neem dan een Hasty of Mild nature en schuif de 6 HP EV's naar Atk.

De helditems die aangeraden worden in de analysis van de sets zijn de beste helditems. De Trick Room set kan een Lum Berry over Focus Sash nemen als je moves als Hypnosis / Sleep Powder vreest die je strategie in de weg zullen zitten. Mocht je een Lum Berry over Focus Sash willen nemen, schuif de 252 Atk EV's dan naar HP. Let wel dat, zelfs met 252 HP EV's Haunter een super effective hit, of een neutral STAB van een Pokémon met acceptabele Atk/Sp.Atk stats niet zal overleven zonder Focus Sash.

Counters

Ondanks dat Haunter's defensieve kant te vergelijken is met Pokémon als Farfetch'd, Spinda en Luvidisc zijn er weinig Pokémon te noemen in de NU tier die kunnen inswitchen op Haunter zonder al te veel schade op te lopen. Onthoud dat Haunter's movepool immens is, waardoor je tegenstander 2 keer na zal denken voordat hij uiteindelijk een Pokémon inswitched op Haunter, mits die Pokémon sneller is en jou verwachte aanval overleven kan.

Daarnaast kan vrijwel iedere Pokémon met een priority move als Bullet Punch, Shadow Sneak en Sucker Punch Haunter revenge killen zonder dat Haunter ook maar iets terug kan doen. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen om met Pokémon die priority moves dragen af te rekenen, om vervolgens te laten zien dat Haunter zwaar ondergewaardeerd wordt.

Ondanks dat Haunter niet volledig geëvolueerd is, is het offensief gezien een verbeterde versie van Rotom en toegestaan in de NU tier.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met STAB of EVs? Lees dan deze guide.

Geschreven door Syndicate.

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- Pokédex X/Y (supertip)
- Pokédex Black/White
- Black/White (tip)
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.