De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- Pokédex X/Y
- Pokédex Black/White
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Pokédex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake Pokémon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- Pokémon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- Poké Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- Pokémon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- Pokémon Channel
- Pokémon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- Pokérap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Dugtrio

Type: Ground
Ability: Sand Veil / Arena Trap

Stats:
HP: 35
Attack: 80
Defense: 50
Special Attack: 50
Special Defense: 70
Speed: 120
Base Stats totaal: 405

Als we kijken naar Dugtrio's base stats kunnen we stellen dat Dugtrio een torenhoge base speed heeft, wat dé reden is om Dugtrio te gebruiken. De enige Pokémon die Dugtrio kunnen outspeeden zonder Choice Scarf zijn Swellow en Electrode in de UU tier. In de OU tier wordt Dugtrio outspeed door Crobat, Aerodactyl, Jolteon, Weavile en Ninjask. De enige Pokémon waarmee Dugtrio een speedtie heeft zijn Alakazam en Sceptile.

Naast Dugtrio's hoge speedstat is er nog een reden om Dugtrio te gebruiken, namelijk zijn ability Arena Trap. Arena Trap voorkomt dat je tegenstander kan switchen mocht het tegenover Dugtrio staan, tenzij deze Pokémon de ability Levitate heeft, of beschikking tot de move U-Turn / Baton Pass. Naast de eerder genoemde moves en abilities is er nog een helditem waardoor Pokémon kunnen switchen tegenover Dugtrio. Dit item heet Shed Shell. Naast Arena Trap heeft Dugtrio nog een ability genaamd Sand Veil. Sand Veil zorgt ervoor dat aanvallen van je tegenstander een 20% kans hebben om te missen in een zandstorm. Deze ability lijkt intressant, maar is in alle opzichten minder dan Arena Trap.

Dugtrio is een Ground type Pokémon en is daardoor weak tegen Water, Ice en Grass moves. Dugtrio resist (Stealth) Rock en Poison moves en is immuun voor Electric moves.

+1 Reversal

Item: Liechi / Salac Berry
Nature: Adamant / Ability: Arena Trap
EV's: 6 HP / 252 Attack / 252 Speed
- Reversal
- Sucker Punch
- Endure / Substitute
- Earthquake / Stone Edge / Night Slash / Aerial Ace

Het idee achter deze set is om zo snel mogelijk naar 1 HP te gaan door middel van Endure waardoor Reversal een base power van 200 krijgt. In combinatie met een geactiveerde Liechi Berry (+1 Atk) en een Adamant nature 1HKO'd dit erg veel Pokémon als je Stealth Rock / Spikes op hebt kunnen krijgen. Substitute is een optie over Endure, maar je bent vaak beter af met Endure dankzij Dugtrio's slechte overall defenses. Endure garandeert je bijna altijd om de Liechi Berry te activeren en daarnaast de base power van Reversal zo hoog mogelijk te maken. Sucker Punch helpt tegen Pokémon die Dugtrio outspeeden d.m.v een Choice Scarf en Pokémon met Priority moves. Daarnaast wordt de Dark + Fight combinatie alleen resisted door Toxicgroak en Heracross. Het laatste slot is erg persoonlijk. Dugtrio heeft STAB op Earthquake, en het hit Electric en Rock types super effective. Stone Edge is voornamelijk voor Flying types maar heeft slechts 80% Accuaracy. Al is 80% niet erg inaccuraat, Dugtrio is niet het type Pokémon wat missen mag, zeker niet met deze set. Een 2e Dark move lijkt misschien overbodig, maar het voorkomt dat Mismagius inswitched en gratis opzetten kan. Adamant Dugtrio outspeed alle +speed Mismagius's die kiezen voor HP: Fighting met 1 speedpoint. (339 Vs. 338) Aerial Ace is voornamelijk voor Heracross en Breloom.

Je kunt ervoor kiezen om een Jolly nature te nemen over Adamant om meer gebruik te maken van Dugtrio's torenhoge speedstat. Het probleem is echter dat Dugtrio's base Attack (maar) 80 is, waardoor het dus alle power nodig heeft die het krijgen kan. Salac Berry is een optie over Liechi als je extreem snelle Choice Scarfers vreest, maar de Attack loss is het opnieuw niet waard.

Mocht je Substitute over Endure gebruiken, stop de 6 HP EV's dan in Sp.Def. Dit zorgt er namelijk voor dat Dugtrio's Liechi / Salac Berry na 3 Substitutes activeert ipv 4.

Deze set werkt late game beter omdat er tergend veel Pokémon met priority moves zijn in de UU tier. Als je gebruik wilt maken van deze set zorg dan eerst dat je je tegenstanders team goed gescout hebt, ter voorkoming dat je Dugtrio's Berry activeert, een KO maakt, en vervolgens een Hitmontop voor je neus krijgt.

Leadtrio

Item: Focus Sash
Nature: Jolly / Ability: Arena Trap
EV's: 6 HP / 252 Attack / 252 Speed
- Protect
- Stone Edge
- Earthquake
- Stealth Rock

Dugtrio werkt ook zeer efficiënt als lead in de UU tier dankzij zijn base 120 speed stat. Protect voorkomt dat Pokémon als Ambipom en Persian je kunnen raken met STAB Fake Out. Daarnaast is Protect een geweldige move om te scouten. Earthquake is je beste offensieve keus wegens de STAB die Dugtrio daar op krijgt, waar Stone Edge voorkomt dat je kansloos bent tegen veel voorkomende leads zoals Moltres en Uxie. Stealth Rock vult het laatste slot voor deze set en is overduidelijk een must aangezien base 120 speed gecombineerd met een Focus Sash je vrijwel 100% garantie geeft Stealth Rock op te krijgen, zeker in de UU tier. Dankzij Focus Sash is ook Reversal hier een optie die genoemd mag worden, maar een Dugtrio lead is voornamelijk bedoeld om (eventueel later) te scouten en Stealth Rock op te zetten. Dit betekend ook dat je Earthquake of Stone Edge op moet geven, wat niet een slimme zet is wegens eerder genoemde redenen.

Hit and Run

Item: Choice Band
Nature: Adamant/Jolly / Ability: Arena Trap
EV's: 6 HP / 252 Attack / 252 Speed
- Earthquake
- Stone Edge
- Sucker Punch / Night Slash
- Pursuit / Aerial Ace / Stealth Rock

Een Pokémon met een speed en attack stat als die van Dugtrio schreeuwt om een Choice Band. Met een Jolly nature en een Choice Band heeft Dugtrio 388 attack / 372 speed, waardoor het een van de beste revenge killers in het spel is. Stone Edge en Earthquake voor eerder genoemde redenen, naast het feit dat Dugtrio niet erg veel andere bruikbare moves leert. Stone Edge kan echter vervangen worden voor Rock Slide voor een 10% Accuaracy boost, al verlies je wel 25 Base power en de +1 Critical Hit rate. Sucker Punch of Night Slash is een persoonlijke keuze. Waar Sucker Punch beter werkt tegen Choice Scarfers die jou outspeeden werkt Night Slash in mijn ogen beter dankzij Dugtrio's base speedstat, zeker met een Jolly nature. Het laatste slot is erg moeilijk in te vullen wegens Dugtrio's magere movepool. Stealth Rock lijkt raar op een Choice Band set, maar vergeet niet dat Dugtrio erg gemakkelijk Rocks op kan zetten naast het feit dat het faked dat je niet Choiced bent, om zo je tegenstander op een verkeerd spoor te zetten. Pursuit wordt genoemd om Levitaters te raken die liever niet blijven staan tegenover Dugtrio. Aerial Ace raakt Breloom en Heracross Super Effective, mocht je Dugtrio in OU gebruiken. Aerial Ace raakt ook Ludicolo Super Effective, mocht je ooit een Ludicolo tegenkomen zonder dat Rain Dance daarvoor is opgezet.

Deze set switched het liefst in op een Choiced Electric move om een 1 - 0 voordeel voor jou team te creëren.

Adamant of Jolly?

Adamant of Jolly is 426 atk / 339 speed (Adamant) Vs. 338 atk / 372 speed (Jolly). Deze keuze is totaal afhankelijk van de 5 overige Pokémon die je in het team stopt. Een Jolly nature vergroot vaak de range wat je kunt revenge killen én outspeeden* (late game), waar een Adamant nature beter zal werken om Pokémon mid game uit te schakelen.

*Er van uitgaande dat jij Entry Hazards op hebt weten te zetten via Dugtrio of een team mate, vergroot dat de KO range voor Dugtrio.

Not Choiced

Item: Life Orb
Nature: Adamant/Jolly / Ability: Arena Trap
EV's: 6 HP / 252 Attack / 252 Speed
- Earthquake
- Stone Edge
- Sucker Punch / Night Slash
- Pursuit / Aerial Ace / Stealth Rock / Toxic

Precies hetzelfde als de bovenstaande Hit and Run set, al heeft deze set 1 klein voordeel. Life Orb > Choice Band geeft je namelijk het voordeel niet vast te zitten aan de move die je de beurt daarvoor gebruikte, ten koste van 20% power plus een negatieve 10% recoil. Het voordeel van deze set t.o.v de Hit and Run set is voornamelijk Stealth Rock en/of Toxic. Het feit dat je niet verplicht bent dezelfde move te gebruiken als de beurt daarvoor maakt Stealth Rock en/of Toxic een stuk aantrekkelijker om je laatste moveslot mee te vullen. Daarnaast maakt de 10% recoil dankzij Life Orb niet een al te groot verschil aangezien Dugtrio een Pokémon is die er niet bepaald bekend om staat veel hits te kunnen incasseren. Pursuit en Aerial Ace zijn alternatieve opties om dezelfde redenen als de Hit and Run set.

Deze set werkt goed met een Baton Pass Floatzel om Dugtrio's Atk en Defense op te krikken als je een Electric aanval op je Floatzel verwacht na Bulk Up gebruikt te hebben. Mocht je een soortgelijke strategie willen proberen vul het laatste slot dan op met een directe aanval zoals Pursuit.

Adamant wordt hier opnieuw verkozen boven Jolly wegens de Atk boost en Dugtrio's torenhoge base speedstat.

EV's / Natures / Helditems:

6 HP / 252 Atk / 252 Speed met een Adamant of Jolly nature is bij uitstek je beste keuze. Stop de 6 HP EV's in Sp.Def als je de +1 Reversal set met Substitute gebruiken wilt. Dit zorgt er namelijk voor dat de Liechi / Salac Berry na 3 Substitutes activeert ipv 4.

Je kunt er ook voor kiezen (op alles behalve de Lead en +1 Reversal set na) om Dugtrio een EV spread van 252 Atk / 40 Sp.Def / 216 Speed met een Adamant nature te geven. Al lijkt het overbodig om 40 EV's in Sp.Def te stoppen heeft het zo zijn voordelen. De 40 Sp.Def EV's voorkomen dat Timid Jolteon je 1HKO'd met HP: Grass, Ice of Water als Dugtrio nog 100% HP heeft. (Dit geldt voor iedere Pokémon met een base Sp.Atk stat van 110 of lager die een Super Effective Hidden Power gebruikt zonder +Sp.Atk nature en Choice Specs of Life Orb) Met 216 speed EV's en een Adamant nature outspeed je alle base 100 speed Pokémon die kiezen voor een +speed nature en max speed EV's zonder Choice Scarf. (330 Vs. 328)

Neem altijd een Adamant nature tenzij je de Lead of Choice Band set gebruiken wilt, hier is Jolly namelijk een goede / betere keuze.

De genoemde helditems voor Dugtrio worden uitgelegd in de analyses. Choice Scarf is een optie, maar wordt niet genoemd omdat er téveel Pokémon zijn die beter gebruik maken van een Choice Scarf dan dat Dugtrio dat doet. Mocht je toch een Scarfed Dugtrio willen gebruiken, neem dan altijd een Adamant nature.

Counters:

Mismagius krijgt een gratis Substitute / Nasty Plot / Calm Mind als je er voor kiest om Earthquake over Stone Edge / Night Slash te nemen op de +1 Reversal set. Daarnaast 1HKO'd het je met Energy Ball of Shadow Ball en heeft het een 50% kans de speedtie te winnen (Als Dugtrio Adamant is) mocht het geen HP: Fighting hebben. (Al komt het zelden voor dat Mismagius geen HP: Fighting heeft en wél Energy Ball, het 1HKO'd je altijd met STAB Shadow Ball) Ook de Trickspecs Mismagius kan een probleem zijn voor de +1 Reversal set als je er voor kiest om Dugtrio op te zetten tegenover Mismagius d.m.v Endure / Substitute. Hetzelfde geldt voor (Trickscarf) Haunter / Gengar als je Earthquake boven Stone Edge / Night Slash verkiest.

Timid Froslass outspeed Adamant Dugtrio en 1HKO'd met Ice Beam. Dit houdt in dat je 1 Vs. 1 altijd verliest van Froslass als je Night Slash over Sucker Punch neemt met een Adamant nature.

Naast bovengenoemde zijn het voornamelijk Bulky Pokémon met een hoge base Def stat die een probleem zijn voor Dugtrio. Rhyperior overleeft bijvoorbeeld een STAB Earthquake en 1HKO'd met vrijwel iedere move die een standaard Rhyperior heeft.

Levitaters kunnen inswitchen op een Earthquake van de Choice Band set en opzetten. Porygon2 kan jou trappen dankzij Trace en 1HKOen met Ice Beam. Fake Out + Mach Punch van Technitop 2HKO'd als Dugtrio licht verzwakt is.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met STAB of EVs? Lees dan deze guide.

Geschreven door Syndicate

Andere Pokémon van de Week

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- Pokédex X/Y (supertip)
- Pokédex Black/White
- Black/White (tip)
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.