De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- Pokédex X/Y
- Pokédex Black/White
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Pokédex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake Pokémon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- Pokémon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- Poké Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- Pokémon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- Pokémon Channel
- Pokémon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- Pokérap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Tyranitar

Type: Rock / Dark
Ability: Sand Stream

Stats:
HP: 100
Attack: 134
Defense: 110
Special Attack: 95
Special Defense: 100
Speed: 61

Tyranitar zijn base stats zijn zeer gebalanceerd. Hoge Attack, bovengemiddelde Special Attack, hoge Defense, hoge Special Defense en een hoge HP. Zijn Speed is erg laag, maar of dat een nadeel is? Tyranitar heeft Rock Polish en Dragon Dance om zijn snelheid te verhogen. Door zijn hoge defensieve stats is het vrijwel altijd mogelijk om één van deze aanvallen te gebruiken. Als je niet van deze aanvallen houdt, of je wilt er geen andere aanval voor opgeven, niet getreurd. Tyranitar heeft de defenses om aanvallen te overleven, waarna hij alsnog kan aanvallen met zijn monsterlijk hoge offensieve stats.

Sand Stream is een ability die zorgt voor een permanente zandstorm. (Tenzij je tegenstander met een nieuw weer-effect komt aanzetten). Zandstorm heeft een aantal voordelen: de Special Defense van Rock Pokémon neemt met 50% toe. Het doet 6% schade op alle Pokémon in het veld, tenzij ze van het Steel, Ground of Rock type zijn. Veel mensen maken hier gebruik van door een team te maken met Pokémon die allemaal bestand zijn tegen de zandstorm: een Sand Storm team. Deze ability wordt alleen beheerst door Hippowdon en Tyranitar, hierdoor word één van deze twee dus altijd gebruikt in een Sand Storm team.

Rock & Dark. Veel zwaktes, weinig resistances en een 4 keer zwakte voor Fighting aanvallen. Nee, Rock / Dark is zeker niet het beste type. Toch heeft Tyranitar hier weinig last van. Zijn torenhoge attack stats zorgen er wel voor dat de aanvallen veel schade doen, en door zijn uitgebreide move-pool kan hij vrijwel elke Pokémon flinke schade toedoen, ook als de aanvallen geen STAB hebben. Door het Rock type wordt zijn Special Defense met 50% verhoogt in een zand storm. Gecombineerd met Tyranitar zijn hoge HP en Special Defense is Tyranitar de special wall bij uitstek. De meeste special attacks (Zapdos' Thunderbolt, Starmie's Surf, etc.) doen met een paar HP EVs maar net 30% schade, ook als ze super effectief zijn. Het grootste nadeel aan Tyranitar is zijn snelheid, en dat hij niet zo houdt van entry hazards: Spikes, Toxic Spikes & Stealth Rock

Choice Band

Item: Choice Band
Nature: Adamant
EV's: 168 HP / 252 Att. / 88 Speed
- Crunch
- Pursuit
- Stone Edge
- Earthquake

Deze vrij eenvoudige set laat Tyranitar precies doen waar hij goed in is: aanvallen, heel hard aanvallen. Crunch en Stone Edge zijn de belangrijkste STAB-aanvallen. Hoewel sommige mensen enigszins huiverig zijn voor de lage accuracy van Stone Edge, is Rock Slide in de plaats ervan niet echt de beste optie, omdat je dan behoorlijk aan kracht inboet. Daarnaast heeft Tyranitar met zijn relatief lage speed niet zoveel aan het bijeffect (Flinch).
Crunch en Pursuit lijkt op het eerste gezicht nogal dubbelop, maar is, mits je goed kan predicten, een sterke en dodelijke combinatie; switch in op een Pokemon met een zwakte tegen Dark of met lage Defense, en laat je tegenstander dan gokken of ze uit moeten switchen of moeten blijven staan. Wie uitswitcht, loopt het gevaar op een Pursuit met dubbele kracht, maar wie blijft staan, kan even goed rekenen op een fikse klap van Crunch. Earthquake maakt de set af; op elke Physical Sweeper die de aanval kan leren is het een reële optie, vanwege de hoge base power, perfecte accuracy en prima type coverage, en Tyranitar is daarop geen uitzondering.

De 88 Speed EVs zorgen voor genoeg Speed om Skarmory te outspeeden. Stone Edge doet ruim 50% en doordat je sneller bent heb je een grote kans om inswitchende Skarmory te verslaan! Je overige EVs gaan in HP en Attack; Zo is Tyranitar bestand tegen zeer veel aanvallen, door de hoge defensieve stats en Sand Stream, wat de Special Defense van Rock-types verhoogt. In plaats van een sterk verhoogde Attack kun je het overigens ook over een iets andere boeg gooien met Max Special Defense, wat goed samenwerkt met de hoge defensieve stats en de Sand Storm Special Defense boost, want zelfs zonder Attack EVs is deze Tyranitar erg sterk!

Dragon Dance

Item: Leftovers / Life Orb
Nature: Jolly / Ability: Sand Veil
EV's: 4 HP / 252 Atk / 252 Speed
- Dragon Dance
- Crunch
- Stone Edge
- Taunt / Aqua Tail

Een andere manier om gebruik te maken van Tyranitars aanvalskracht is een Dragon Dance-set. Deze is wat riskant vanwege Tyranitars vele zwaktes en relatief lage Speed, maar betaalt uit zodra je enigszins gestat-upt bent. Crunch en Stone Edge leveren nog altijd dezelfde verwoestende aanvalscombinatie als hierboven (na 1 Dragon Dance is je kracht gelijk aan een Tyranitar met Choice Band, afgezien van het feit dat deze geen Adamant Nature heeft). Het is soms wel even lastig om het juiste moment voor een Dragon Dance te vinden, omdat er altijd het risico is dat er iets inswitcht dat het Tyranitar erg lastig kan maken, ook als zijn Speed een level gestegen is.
De laatste move kan Taunt zijn. Taunt is nuttig wanneer je vermoedt dat je tegenstander een vervelende niet-aanvallende move gaat doen, zoals Roar/Whirlwind, waardoor die wordt voorkomen. Als je echter dit risico voor lief wil nemen en meer denkt te hebben aan betere type coverage, kun je gaan voor Aqua Tail, een sterke niet-STAB-move die Tyranitar kan leren sinds het uitkomen van Platinum.
Ik raad aan om Dragon Dance niet te gebruiken voor je zeker weet dat de bulky Ground Pokémon (Gliscor, Swampert, Hippowdon, etc.) van je tegenstander genoeg verzwakt zijn.

Jolly nature en max speed zijn een must op deze Tyranitar. Zonder dit zal Tyranitar niet in staat zijn om Gengar, Starmie, Azelf etc te outspeeden na een Dragon Dance.

Boah

Item: Leftovers
Nature: Quiet
EV's: 252 HP / 52 Att. / 172 Sp. Att. / 32 Spd
- Fire Blast / Ice Beam
- Substitute
- Dark Pulse
- Focus Punch

Deze Tyranitar is gemaakt om walls te verpletteren, hoge Special Attack wordt doorgaans niet verwacht, en de enige wall die het kan wallen is Blissey, welke het succes van deze set is. Blissey kan namelijk niets beginnen tegen deze Tyranitar. 252 HP EVs geven Tyranitar 404 HP, waardoor de Substitutes meer dan 100 HP bevatten, met als gevolg dat Blissey ze niet kan breken met Seismic Toss. 32 Speed EVs zijn genoeg om Blissey te outspeeden en Substitute te gebruiken voor ze Toxic of Thunder-Wave gebruikt. Daarna kun je Blissey makkelijk 1HKOen met Focus Punch.
De keuze tussen Ice Beam en Fire Blast ligt aan je team. Heb je problemen met Pokémon zoals Jirachi, Skarmory, Forretress, Metagross en Skarmory; kies dan Fire Blast. Heb je erg veel problemen met Gliscor, gebruik dan Ice Beam. De ervaring leert dat veel mensen Gliscor insturen tegen Tyranitar, in de verwachting om Tyranitar te kunnen wallen. Ze zullen dan ook vreemd opkijken als je ze in één keer doodt met Ice Beam.
Dark Pulse is je sterkste STAB move en doet aardig wat schade, zeker op een physical wall Swampert.
Substitute is de aanval die het mogelijk maakt om de set succesvol te maken. Gebruik Substitute als je weet dat hij niet gebroken kan worden, daarna kun je gaan sweepen.
Deze Tyranitar heeft geen aanbevelingen in gebruik. Switch hem in op Pokémon die hem niet bepaald iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld Bronzong, Blissey, Rotom etc. Niets is veilig als deze Tyranitar eenmaal achter zijn Substitute zit.

De EVs zijn al deels uitgelegd. 252 HP EVs zorgen voor 404 HP, waardoor Seismic Toss je Substitute niet meer kan breken. De Speed EVs zorgen ervoor dat je sneller bent dan Blissey. De Special Attack EVs geven je de mogelijkheid om bepaalde Pokémon te 2HKOen, bijvoorbeeld Skarmory, Metagross en Hippowdon.

Expert Tar

Item: Expert Belt
Nature: Naive
EV's: 252 Att. / 48 Sp. Att. / 208 Spd
- Flamethrower
- Superpower
- Crunch
- Pursuit

ExpertTar is op dit moment uiterst effectief door de de huidige Metagame. Er zijn zoveel Pokémon die compleet verrast worden door deze Tyranitar, ik zal een aantal mogelijke scenario's tonen.
Je revenge killed Scarf Rotom/Latias/Gengar door middel van Pursuit. Pursuit word in 99% van de gevallen door een Choice Band Tyranitar gebruikt. Met dit gegeven in hun achterhoofd switchen ze een Skarmory/Scizor/Breloom/Forretress in, welke gedood wordt door Flamethrower. Voorgaande zijn allemaal slomer dan deze Tyranitar. Soms komt het ook voor dat Lucario ingeswitched word nadat je Pursuit hebt gebruikt. Ze denken een vrije beurt te hebben en gebruiken Swords Dance, waarna Tyranitar de Lucario doodt met Flamethrower of Superpower.
Superpower is de aanval om Blissey en Heatran te verslaan, als ze denken dat je alleen Flamethrower kunt gebruiken. Tevens is het een OHKO op de Tyranitar van je tegenstander.
Crunch is de krachtigste STAB aanval, vooral handig tegen Pokémon zoals Celebi en Zapdos.

Naive Nature is de beste nature voor deze set. Door de +Speed nature en 208 Speed EVs kun je Pokémon zoals Scizor en Breloom outspeeden, die je anders problemen geven. Mits zij een Adamant nature hebben, wat bijna altijd het geval is.
Er zijn genoeg Special Attack EVs aanwezig om Metagross en Skarmory te 2HKOen, en Breloom, Scizor en Forretress te OHKOen.
De rest is geďnvesteerd in Attack voor maximale aanvalskracht.

Specstar

Item: Choice Specs
Nature: Modest
EV's: 252 HP / 252 Sp. Att. / 4 Speed
- Fire Blast
- Ice Beam
- Dark Pulse
- Thunderbolt / Superpower

Tyranitar heeft een hoge 134 base Attack, maar ook zijn base Special Attack is niet mis. Maximale Special Attack + Choice Specs + grote move-pool is een combinatie die niet onderschat moet worden. Pokémon die normaal in Tyranitar wisselen zoals Skarmory, Scizor, Hippowdon, Forretress, Swampert, Gliscor, enz. maken nu geen schijn van kans, allemaal worden ze ge-1- of 2HKO'ed.
Superpower kan gekozen worden als laatste aanval, neem dan wel een Quiet nature. Deze verlaagt je Snelheid in plaats van Attack. Met een Quiet nature kun je Blissey, Tyranitar en Snorlax 2HKOen. Deze komen uiteraard alleen in op Tyranitars aanvallen als ze hebben ontdekt dat je een Choice Specs als item hebt.

De EVs zijn simpel, maximale Special Attack voor power. De rest in HP, aangezien je met maximale Speed toch niet snel zult zijn. Wil je niet het aller sloomst zijn, gebruik dan 80 Speed EVs, zo outspeed je andere Tyranitar, Suicune, sommige Scizor en Cresselia.

Counters

Zoals jullie weten is een kenmerk van een counter dat je ene Pokémon in kan switchen en vervolgens de Pokémon van de tegenstander verslaan. Misschien is je opgevallen dat Tyranitar een hoge Attack én Special Attack heeft, en vrijwel beschikking heeft tot elke aanval. Hierdoor is hij vrijwel niet counterbaar. Zodra je zijn set weet is hij te counter, zo kunnen bulky Waters/Grounds inkomen op de Dragon Dance Tyranitar. Veel mensen noemen Scizor en Breloom perfect counters. Niets is minder waar. Beiden worden geOHKOd door een Choice Banded Stone Edge, nog maar te zwijgen over het feit dat Lure Tar sneller is dan eerder genoemde, waardoor ze dus geen schijn van kans maken.
Bronzong word ook regelmatig genoemd, ook dit is helaas geen goede counter. Bronzong kan nooit winnen van een Choice Specs Tyranitar, en de Boah Tar heeft de goede EVs waardoor Bronzong met geen mogelijk de Substitute in één beurt kan breken.
Er zijn 2 Pokémon die Tyranitar vrijwel perfect counter, namelijk: Hariyama & Machamp.
Beiden zijn bestand tegen de sterke STAB Rock en Dark aanvallen. Ze hebben ook nog eens super goede defenses. Hariyama heeft Thick Fat waardoor de Specs Ice Beam/Fire Blast weinig zal doen. Als tegenstand kunnen zij beiden een Tyranitar OHKOen met hun STAB Fighting aanval.

Conclusie

Tyranitar is in de anime net zo machtig als in de games. Tyranitar domineert de hele metagame met zijn goede ability, type, stats en move-pool. Zijn grote keuze uit aanvallen maakt hem erg goed, want zeg nou zelf, zoveel Pokémon zijn er niet die Special net zo goed kunnen aanvallen als Physical! Tyranitar is dan ook niet voor niets al ruim 4 jaar lang één van de meest gebruikte Pokémon.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met STAB of EVs? Lees dan deze guide.

Geschreven door Marcelll

Andere Pokémon van de Week

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- Pokédex X/Y (supertip)
- Pokédex Black/White
- Black/White (tip)
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.