De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- PokÚdex X/Y
- PokÚdex Black/White
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- PokÚdex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake PokÚmon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- PokÚmon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- PokÚ Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- PokÚmon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- PokÚmon Channel
- PokÚmon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- PokÚrap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Gyarados

Type: Water / Flying
Ability: Intimidate

Stats
HP - 95
Attack - 125
Defense - 79
Special Attack - 60
Special Defense - 100
Speed - 81

Door de jaren heen is Gyarados altijd beschouwd als een stoere, intimiderende Pokemon met veel battlepotentie. Zijn hoge Attack gecombineerd met een goede movepool sinds het begin van de vierde generatie maakt hem een sterke Physical Sweeper met wie je rekening zal moeten houden. Gyarados heeft een typing die eveneens vrij goed te noemen is. Water is een interessante en sterke STAB, zijn Flying-type maakt hem immuun voor de altijd gevaarlijke Earthquake en voor Spikes/Toxic Spikes en hij heeft maar 2 weaknesses; Electric 4x en Rock. Zolang je uit de buurt weet te blijven van Electric-aanvallen is Gyarados meestal veilig. Zijn Rock-zwakte betekent wel dat Stealth Rock een vervelend puntje is, waardoor een bepaalde vorm van recovery en/of iemand met Rapid Spin in je team geen overbodige luxe is.

Dragon Dance

Item: Leftovers
Nature: Adamant / Ability: Intimidate
EVs: 108 Att. / 144 Spd / 156 HP / 100 Def.
-Dragon Dance
-Taunt
-Waterfall
-Stone Edge / Earthquake / Ice Fang

Het eerste waaraan je altijd zal moeten denken als je ofwel tegenover een Gyarados staat, ofwel overweegt hem te gebruiken, is Dragon Dance. Deze aanval verhoogt je Attack en je Speed in 1 beurt met 50%, wat voor Gyarados met zijn al erg hoge Attack en ietwat middelmatige Speed erg handig is. Zodra het je gelukt is een paar keer Dragon Dance te gebruiken, zal weinig je meer in de weg staan je tegenstander te vernietigen met sterke Physical aanvallen vanuit zijn sterke movepool.
Taunt is eveneens een grappige aanval, die voorkomt dat je tegenstander aanvallen uitvoert die geen directe schade doen. Mogelijk vraag je je af wat dit voor nut heeft; dit ligt vooral in het voorkomen van bijvoorbeeld vijandelijke Thunder Waves of Roars als je Attack nog niet hoog genoeg is om je tegenstander te OHKOĺen. Niets is vervelender dan, na een paar keer Dragon Dance gedaan te hebben, ineens Paralyzed te zijn zodat je niets aan je Speed Boosts hebt, of weggeblazen te worden door Roar zodat je opnieuw kan beginnen.
Waterfall is een overduidelijke keuze als STAB-aanval. Stone Edge heeft de beste type coverage met Waterfall en wordt meestal als eerste keuze gebruikt, maar Earthquake en Ice Fang zijn mogelijke andere opties die gebruikt kunnen worden als verrassingsaanval of gewoon omdat je een hekel hebt te moeten rekenen op de lage accuracy van Stone Edge.
De hier gegeven EVs zijn in de loop van de tijd ondervonden als de beste door experts, en vanwege de significante hoeveelheid EVs in HP en Defense wordt deze set door hen ook wel omschreven als ĹBulkyGyaraĺ. BulkyGyara kan zowel goed klappen uitdelen als opvangen, met behulp van zijn ability Intimidate, en is dus een gevaarlijk beestje zowel om tegenover je te hebben als om te gebruiken.
Het vermelden waard is wel het feit dat dit niet de enige mogelijkheid is om Dragon Dance Gyarados te gebruiken. Wanneer je een wat minder defensieve Gyarados wil hebben, is het ook mogelijk gewoon alle EVs in Attack en Speed te gooien; dit maakt tevens Taunt een wat minder sterke optie, dus zou je hem ook met Dragon Dance en 3 aanvallen kunnen gebruiken.

Rest + Sleep Talk

Item: Leftovers
Nature: Impish / Ability: Intimidate
EVs: 252 HP / 252 Def. / 4 Sp. Def.
-Waterfall
-Stone Edge / Avalanche / Dragon Dance
-Rest
-Sleep Talk

Zoals ook al deels was aangetoond bij de BulkyGyara van hierboven, is aanvallen niet het enige waar Gyarados goed in is. Met behulp van Intimidate en veel defensieve EVs is het ook mogelijk om een sterke verdedigende kracht te worden; eentje die lastig te breken is zonder een sterke Electric of Rock-aanval.
Rest en Sleep Talk zijn de belangrijkste aanvallen hier. Deze aanvallen maken hem een hele geschikte optie om status op te vangen, waardoor hij het lang niet meer zo erg vindt om Paralyzed of Burned te raken; tijdens zijn slaap heeft hij een kans van 2/3 om de tegenstander alsnog te schaden met een directe aanval dankzij Sleep Talk.
Stone Edge is wederom de optie die als eerste genoemd staat vanwege de type coverage, en Avalanche is hier beter dan Ice Fang omdat we hier met een relatief trage Gyarados te maken hebben (Avalanche doet meer schade als je als laatste aanvalt). Wanneer je liever een wat snellere defensieve Gyarados wil hebben, is Dragon Dance ook nog een redelijke optie, hoewel je hierbij moet uitkijken dat je dan maar 1 directe aanval overhoudt en dit funest is tegen bijvoorbeeld Vaporeon of anderen met een resistance of immunity voor Water.

Flail

Item: Liechi Berry
Nature: Adamant / Ability: Intimidate
EVs: 252 Att. / 232 Spd / 24 HP
-Substitute
-Dragon Dance
-Waterfall
-Flail

Ik zal meteen eerlijk zijn; Flail is niet de meest consistente of beste strategie die er bestaat en is, zeker in de vierde generatie, erg risicovol dankzij priority moves, permanente weereffecten (Sand Stream/Snow Warning) en Stealth Rock. Echter, wanneer je inderdaad van plan bent een Flail-strategie te gebruiken en een weg weet te vinden tegen de nadelen (Rain Dance support misschien?), is Gyarados een prima optie hiervoor.
De strategie is niet echt moeilijk; Inswitchen op iets dat je niet echt kan raken, Dragon Dance terwijl je tegenstander switcht voor +1 Attack en +1 Speed, vervolgens Substitute doen tot je Liechi Berry activeert en dan aanvallen met Flail (Waterfall is voor Rock, Steel en Ghost-types). Als je geluk hebt of je hebt er al voor gezorgd dat een eventuele Tyranitar, Abomasnow of priority-gebruiker reeds dood is, heeft je tegenstander een probleem en maai je waarschijnlijk dwars door zijn team heen.

Conclusie

Gyarados is niet voor niets OU; hij heeft goede stats, een goede movepool en een redelijke typing, die hem zowel een aanvallend als een verdedigend machtsblok kunnen maken. Wanneer je hem tegenkomt als tegenstander, probeer dan sowieso te voorkomen dat hij teveel Dragon Dances krijgt. Tegen de hierboven beschreven sets werken vooral bulky waters zoals Starmie, Suicune en Vaporeon goed, mits ze zelf ook iets hebben om Gyarados te schaden (bijvoorbeeld Hidden Power Electric of in het geval van Starmie Thunderbolt), en ook Celebi is een prima optie. Porygon2 of Gardevoir met Trace kan Gyarados een koekje van eigen deeg geven met Intimidate en vervolgens Thunderbolt gebruiken. Gebruikers van sterke Rock-aanvallen moeten vanzelfsprekend oppassen voor een geboostte Waterfall. Paralysis en Burn zijn vervelende statussen voor Gyarados om te krijgen, maar wanneer hij het ziet aankomen kan hij zich verdedigen met Taunt of achteraf de schade wegResten. Het is ook een goed idee Stealth Rock neer te leggen om inswitchen te bemoeilijken, dit werkt vooral goed in combinatie met Roar Vaporeon of Suicune.

Snap je bepaalde woorden op deze pagina niet? Wat bedoelen we toch bijvoorbeeld met STAB of OU? Lees dan deze guide.

Geschreven door Deco T. Aoreste.

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- PokÚdex X/Y (supertip)
- PokÚdex Black/White
- Black/White (tip)
- PokÚdex HeartGold/SoulSilver
- PokÚdex Platinum
- PokÚdex Diamond/Pearl
- PokÚdex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.