De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- Pokédex X/Y
- Pokédex Black/White
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Pokédex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake Pokémon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- Pokémon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- Poké Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- Pokémon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- Pokémon Channel
- Pokémon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- Pokérap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Basis Begrippen

Welkom bij deel 2 van deze guide. In deze guide staat een aantal begrippen die je absoluut moet kennen. Het staat op deze volgorde.
 • Ability
 • Base Stats
 • Counter
 • Critical Hit
 • EV
 • Hazer
 • Hidden Power
 • Movepool
 • Moveset
 • STAB
 • Stat-up Moves
 • Stealth Rock Lead
 • Synergy
 • Typing


Ability - Elke Pokémon heeft een eigen ability. Abilities zijn heel erg belangrijk voor gevechten. Zo hebben Pokémon als Gyarados, Hitmontop en Salamence een ability die de aanval van de Attack stat met 33% verlaagt. Het is een vereiste om goed op de hoogte te zijn van de verschillende abilities. Onno heeft een fantastische lijst gemaakt waar precies beschreven staat wat het effect is van een ability en welke Pokémon hem kan bezitten. Deze lijst kun je hier vinden.

Base Stats - Elke Pokémon heeft zijn eigen base stats. Deze stats zijn niet de stats die je Pokémon op level 100 heeft. Aan de base stats kun je zien waar een Pokémon goed in is. Zo kun je er niet onderuit dat een Blissey met een base stat van 255 HP een goede wall is en Bronzong met een base stat van 30 Speed een erg slome Pokémon is. Om te kijken wat de base stats van een Pokémon zijn raad ik je aan om te kijken naar de Pokédex pagina op Serebii. Onderaan staat welke Base Stats de Pokémon heeft. Er staat ook welke stats een Pokémon op level 100 kan halen. Er is ook een lijst waar de top 100 Pokémon van een Base Stat staan, deze is te vinden. De gewone Pokédex is hier te vinden.

Counter - Counter is een ander woord voor een Pokémon die bestand is tegen alle aanvallen van een Pokémon. Blissey is met haar hoge HP en Special Defense een geschikte counter voor Pokémon die alleen maar Speciale Aanvallen hebben (Gengar, Starmie, Suicune enz).

Critical Hit - Iedere aanval heeft een kleine kans op een critical hit. Wanneer de aanval een critical hit is verschijnt dat op het scherm nadat de schade is gedaan. Een critical hit verdubbelt de schade van een aanval. Een critical hit gaat door boosts heen. Dit laatste kan nogal moeilijk zijn, laat me het uitleggen met een voorbeeld.

Gengar doet met zijn Thunderbolt 200 HP Schade op Suicune. Wanneer Thunderbolt een critical hit is zal de schade op Suicune verdubbeld worden. Met een critical hit zal deze aanval maar liefst 400 HP schade doen! Nu een andere situatie. Suicune heeft 2 keer de aanval Calm Mind gedaan waardoor zijn Special Defense verdubbeld is. Een speciale aanval zoals Thunderbolt zou normaal 200 HP doen. Doordat de special defense verdubbeld is zal deze aanval nog maar 100 HP schade doen. Als deze aanval een critical hit is zullen de Calm Mind boosts genegeerd worden en zal de aanval 400 HP schade doen.

Er is een ability die de kans op een critical hit sterk verhoogt, dat is de ability Superluck. Hier kun je zien welke Pokémon die ability beheersen. Er zijn items die de critical hit kans verhogen. Als je een gevecht hebt met Hax Item Clause dan zijn deze items niet toegestaan. Er zijn ook aanvallen die een hogere kans hebben op een critical hit; Night Slash en Stone Edge zijn bekende voorbeelden. Als een Pokémon geďntimideerd is door een Pokémon met de ability Intimidate is de kans op een critical hit ook hoger. De aanval Focus Energy zorgt ervoor dat de kans van je Pokémon op een critical hit groter is tot er in beeld verschijnt dat dit effect voorbij is. Er is een ability die ervoor zorgt dat je tegenstander geen critical hit kan krijgen. Deze ability is: Battle Armor.

Wat krijgen we als al het voorgaande combineren?! Juist! Een critical hit monster. Aanschouw:

Absol @ Scope Lens
Ability: Superluck
vEVs: 4 HP / 252 Attack / 252 Speed
Nature: Jolly (+Speed, -Special Attacl)
-Night Slash
-Swords Dance
-Super Power
-Psycho Cut

Absol heeft Night Slash, dat is een aanval met een verhoogde kans op een critical hit. Deze aanval is sterk omdat hij van hetzelfde type is als Absol, namelijk: Dark. (Bij STAB staat precies waarom een aanval sterker is als hij van hetzelfde type is als de Pokémon die hem gebruikt.) Absol heeft de ability Super Luck die de kans op een critical hit vergroot. Absol heeft een Scope Lens als item, dat item verhoogt de critical hit kans. Deze drie dingen samen zorgen voor een critical hit kans van 50%.

EV - Effort Values zijn punten waarmee je de stats van een Pokémon kunt beinvloeden. 4 Effort Values vormen samen één punt in een stat. Effort Values bepalen hoe een Pokémon zich gaat gedragen. Geef je Salamence veel EVs in Defense en HP zal hij een verdedigende Pokémon worden. Geef je Salamence veel EVs in Attack en Speed zal hij een aanvallende Pokémon worden. Alles over EVs kun je lezen in deel 1 van deze guide. Daar heb ik een hele pagina geweid aan wat EVs zijn en hoe je moet EV trainen.

Hazer - Een hazer is een Pokémon die de stat boosts van de tegenstander laat verdwijnen. Ik geef even een voorbeeldje: Snorlax heeft zes keer de stat-up aanval Curse gebruikt. Je kunt Snorlax niet meer verslaan doordat zijn verdediging nu erg hoog is. Je stuurt Milotic in. Je gebruikt de aanval Haze en alle stat boosts van Snorlax zijn verdwenen, nu kun je hem wel verslaan. Haze is dus een aanval die alle stat-ups van de tegenstander ongedaan maakt. Misschien heb je ook ooit gehoord van pseudo-hazing. Je weet dat stat boosts verdwijnen als je wisselt. Met pseudo-hazing gebruik je Roar of Whirlwind om de tegenstander van het veld te jagen/blazen.

Hidden Power - Hidden Power is zoals jullie allemaal ongetwijfeld zullen weten een aanval. Dit is echter niet een gewone aanval. De aanval Hidden Power kan ieder type zijn en de kracht varieert tussen de 30 en de 70. Het type en de kracht van een Hidden Power wordt bepaald door de IVs. Je hebt kunnen lezen (in deel 1) dat elke Pokémon 6 IVs heeft. Iedere combinatie geeft een bepaald soort en kracht Hidden Power. Nu vraag je je misschien af waarom deze aanval zo goed is. Dit komt door het volgende. Neem een Pokémon zoals Jolteon, hij heeft een hele hoge special attack, hij heeft als goede speciale aanvallen alleen maar Thunder(bolt) en Shadow Ball. Als Jolteon een Hidden Power Ice heeft, met een kracht van 70 kan hij een Garchomp in één klap doden. Ander voorbeeld: Zapdos kan weinig beginnen tegen Swampert, omdat Swampert door zijn ground type bestand is tegen de elektrische aanvallen van Zapdos. Als Zapdos een Hidden Power Grass heeft met een kracht van 70 kan hij Swampert in één klap doden. Dit wordt natuurlijk nooit verwacht door de tegenstander, de kans op een goede Hidden Power is natuurlijk erg klein. Toch komt het regelmatig voor dat mensen een goede Pokémon vangen/broeden met een bruikbare Hidden Power. Hidden Power kan je soms dus erg verrassen, je kunt op jouw beurt de tegenstander erg verrassen door een Hidden Power af te vuren op je tegenstander, terwijl hij dacht veilig te zijn. Als je de IVs van een Pokémon invoert in een IV calculator krijg je de Hidden Power type en kracht te zien. Je moet de IVs hiervoor wel precies weten. Een Pokémon heeft Attack en Special Attack, Hidden Power is van het type ''Special Attack''.

Er is één manier om de Hidden Power te controleren zonder een IV calculator. Dit doe je door te vechten tegen verschillende Pokémon en te kijken wat voor effect de aanval heeft. Dit doe je in 9 stappen:

1: Vecht tegen een Flying/Normal type (Pidgey, Starly, Staravia etc). Welke bericht kreeg je?
- Geen effect - ga naar 2.
- Not very effective - ga naar 3.
- Super effective - ga naar 4.
- Normaal effect - ga naar 5.;

2: Vecht tegen Rock type. Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een GROUND type.
-Normaal effect - het is een GHOST type. ;

3: Vecht tegen Water type. Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een GRASS type.
-Normaal effect - het is een BUG type.;

4: Vecht tegen Rock/Ground (Geodude, Graveler, Rhydon etc.) type. Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een ICE type.
-Not very effective - het is een ROCK type.
-Geen effect - het is een ELECTRIC type.;

5: Vecht tegen een Water type. Welke bericht kreeg je?
-Not very effective - ga naar 6.
-Normaal effect - ga naar 7.;

6: Vecht tegen Grass type. Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een FIRE type.
-Not very effective - het is een WATER type.
-Normaal effect - het is een STEEL type.;

7: Vecht tegen een Rock/Ground type (Geodude, Graveler, Rhydon etc). Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een FIGHTING type.
-Not very effective - ga naar 8.
-Normaal effect - ga naar 9.;

8: Vecht tegen Zubat. Welke bericht kreeg je?
-Not very effective - het is een POISON type
-Normaal effect - het is een FLYING type.;

9: Vecht tegen Zubat. Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een PSYCHIC type.
-Normaal effect - ga naar 10.;

10: Vecht tegen een Ghost of Psychic type. Welke bericht kreeg je?
-Super effective - het is een DARK type.
-Normaal effect - het is een DRAGON type.;

Movepool - De movepool van een Pokémon zijn alle aanvallen die een Pokémon kan leren. Je hoort vaak de term: ''die Pokémon heeft een goede movepool''. Dan heeft die Pokémon een hoop aanvallen om uit te kiezen. Sommige Pokémon kunnen heel veel verschillende aanvallen leren, sommige kunnen juist heel weinig verschillende aanvallen leren. Meestal kunnen legendarische Pokémon erg veel aanvallen leren.

Movesets - Moveset is de naam voor de vier aanvallen die je aan een Pokémon leert. Alle aanvallen die een Pokémon kan leren wordt de movepool genoemd. Die vier die je hem daadwerkelijk leert vormen de moveset. Als je een Pokémon ziet staan is het dik gedrukte de moveset.

Salamence @ Leftovers
Ability: Intimidate
EVs: 252 HP/252 Atk/4 Spe
Adamant Nature (+Atk, -Sp. Atk)
- Earthquake
- Dragon Claw
- Dragon Dance
- Flamethrower


De keuze van de moveset ligt aan de Pokémon en de EVs die je hem hebt gegeven. Een verdedigende Pokémon geef je vaak een aanval waardoor hij zijn HP kan herstellen, bijvoorbeeld Rest, Recover, Roost, enz. Ook zijn status moves zoals Toxic, Will-o-Wisp en Thunder-Wave aan te raden op een verdedigende Pokémon. Een sweeper heeft meestal 4 aanvallende aanvallen. Soms heeft hij ook één ''stat-up'' aanval. Dit zijn aanvallen als Swords Dance, Dragon Dance, Rock Polish enz. Hiermee kun je een sweeper in één beurt een stuk gevaarlijker maken aangezien deze aanvallen je stats verhogen (tot je uitwisselt).

STAB - STAB betekent voluit: Same Type Attack Bonus. In het Nederlands betekent het: zelfde type aanval bonus. Dit betekent dus dat de kracht van een aanval 50% hoger is als hij hetzelfde type is als de Pokémon die de aanval gebruikt. Voorbeeld: de base power van Earthquake is 100. Als Donphan deze gebruikt is de base power 150. Het is dus handig om STAB moves te gebruiken, dit omdat deze sterker zijn dan moves die geen STAB krijgen.

Stat-up Moves - Je kent ze misschien wel. Je Torchic die vanaf het begin al Growl kent. Je gebruikt de aanval, er staat iets over de Attack, maar er gaat geen HP af. Nutteloos toch? En als je een Poochyena traint zal die op een bepaald level Howl leren. Je bent helemaal benieuwd naar het effect, maar als je het gebruikt staat er alleen "POOCHYENA's Attack rose!" en verder gaat er geen HP af. Wat heb je daar nou aan?

Dat is meer dan je misschien zou denken. Deze zogehete Stat-Up moves en Stat-Lower moves hebben wel degelijk nut. Ze verhogen of verlagen een stat: Attack, Defense, Special Attack, Special Defense, Speed, Accuracy of Evasion. Als je een verhoogde Attack hebt, zullen je fysieke aanvallen meer schade doen. Special Defense hetzelfde, maar dan voor speciale aanvallen. Defense is er om meer klappen van tegenstanders te overleven. Defense is dan voor fysieke aanvallen, Special Defense voor speciale aanvallen. Speed bepaalt wie er eerst mag aanvallen. Daar trekken we even een grens. De net genoemde stats zijn ook in je Summary te vinden, met getallen erbij. Dus als je zo'n aanval gebruikt worden die getallen groter of kleiner? Nee. Deze veranderingen zijn maar een gevecht geldig, en normaal gesproken zijn ze ook ongedaan als je switcht. Ook kun je ze niet eeuwig verhogen. Je kunt maar maximaal 6 keer Howl doen of een andere statverhogende of verlagende move. Als je een dubbel verhogende of verlagende hebt zoals Agility kun je die maar 3 keer gebruiken.

De stat-aanvallen laten de stat dus dalen of verhogen. Het werkt dus met levels. Je kunt zien hoeveel er nog over is van de orginele stat bij een level. Hieronder staat het. Je ziet eerst level staan. Daaronder staat wat hoeveel procent er nog over is of hoeveel procent er nu is.

Level: -6
Hoeveel procent is de stat: 25%

Level: -5
Hoeveel procent is de stat: 29%

Level: -4
Hoeveel procent is de stat: 33%

Level: -3
Hoeveel procent is de stat: 40%

Level: -2
Hoeveel procent is de stat: 50%

Level: -1
Hoeveel procent is de stat: 66%

Level: 0
Hoeveel procent is de stat: 100%

Level: 1
Hoeveel procent is de stat: 150%

Level: 2
Hoeveel procent is de stat: 200%

Level: 3
Hoeveel procent is de stat: 250%

Level: 4
Hoeveel procent is de stat: 300%

Level: 5
Hoeveel procent is de stat: 350%

Level: 6
Hoeveel procent is de stat: 400%

Je kunt de aanvallen verdelen in.
- Harshly fell
- Fell
- Rose/Went Up
- Sharply rose

Bij Harshly Fell gaan er 2 levels af. -2 dus. Als eronder kijkt zie je als ratio 1/2. Bij Fell gaat er 1 level af. -1 dus. Kijk weer eronder en je ziet nu ratio 2/3. Rose en Sharply rose zijn hetzelfde, maar dan komt er juist 1 level of 2 levels bij. Zoals je ziet zijn stat-up moves erg handig. Ze maken je Pokémon in één beurt soms dubbel zo sterk in een bepaalde stat. Het kan ook handig zijn om de tegenstander zijn stats te verlagen. Een iets uitgebreidere versie is hier te vinden. Onno en Menno hebben deze guide geschreven.

Synergy - Als je een team gaat maken is het belangrijk dat je Pokémon niet allemaal hetzelfde type hebben. Je moet voor bijna elke Pokémon die je tegenkomt een goede wissel hebben. Als je dat hebt is er ''synergy'' in je team. Synergy kun je soms creëren door maar twee Pokémon te gebruiken. Celebi & Heatran, Metagross & Salamence en Starmie & Scizor zijn goede duo's. Ze vullen elkaars zwakte mooi aan.

Typing - Typing is het type van je Pokémon. Voorbeeld: kijk naar een Salamence. Het is een vlieg en draak Pokémon. Zijn typing is: Flying/Dragon.

Marcel's Competitive Battling Guide
Inleiding
1. Breeding/IV/EV
2. Basis Begrippen
3. Pokémon Tiers
4. Standaard Gevechtsregels
5. Status
6. Supporter
7. Teamspots
8. Speelstijl
9. Rain Dance Team
10. Sunny Day Team

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- Pokédex X/Y (supertip)
- Pokédex Black/White
- Black/White (tip)
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

Affiliates
- Pokémon Paradijs
- Kobo Hoesjes

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.