De Site
- Home
- Oud nieuws
- Link naar deze site
- Anime Forum (tip)

Pokemon GO
- Evoluties (supertip)

Pokemon info
- Pokédex X/Y
- Pokédex Black/White
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Pokédex R/B/Y/G/S/C
- Next Gen. Dex
- Fake Pokémon
- Satoshi Tajiri
- Pokemon Namen
- Flippo's

Spellen
- Stel je vraag!
- Pokémon van de Week
- Berrydex
- Release Data
- GameShark
- Evolutie Gids
- Happiness
- Poké Balls
- Overzicht Spellen

Nintendo DS
- Black/White (tip)
- Diamond/Pearl
- Platinum
- Heart Gold/Soul Silver
- Ranger
- Ranger 2:
Shadows of Almia

- Dash
- Mystery Dungeon: Blue
- MD 2: Time & Darkness
- MD 2: Sky

Wii & GameCube
- Battle Revolution
- Pokémon Rumble
- Colosseum
- XD: Gale of Darkness
- Pokémon Channel
- Pokémon Box: R/S

Gameboy
- Red/Blue/Yellow
- Yellow
- Gold/Silver/Crystal
- Crystal
- Ruby/Sapphire/Emerald
- Emerald
- Fire Red/Leaf Green
- Meer Gameboy...

Overige Spellen
- Pokemon Stadium 1
- Pokemon Stadium 2
- Pokemon Snap
- Meer spellen...

Tekenfilm
- Indigo League
- Orange Islands
- Johto Journeys
- Johto L. Champions
- Master Quest
- Advanced
- Advanced Challenge
- Advanced Battle
- Battle Frontier
- Diamond Pearl
- Afleveringen
- Personages
- Specials
- Films
- Gebande afleveringen
- Manga

Plaatjes
- Pokemon
- Allerlei plaatjes
- Kleurplaten
- Fanart
- Achtergronden
- Team Rocket
- Bewegende plaatjes

Kaartspel
- Afbeeldingen
- Lijsten

Multimedia
- Titelsongs
- Pokérap
- Pokemon Karaokemon

Cd's
- 2BA Master
- The first Movie
- Pokemon 2000
- Pokemon 3
- Totally Pokemon

Online Games
- Pikachu Skateboard
- Woordzoeker
- Schuifpuzzel

Interactief
- Downloads

 

Breeding Guide D/P/Pt

Deze gids zal je helpen om alles te weten over het fokken, breeden, paren (of hoe je het ook wil noemen) van Pokémon in Diamond, Pearl en Platinum.

Het proces van breeden

In Solaceon Town is het Pokémon Daycare Center. Hier kan je Pokémon fokken. Je kan een of twee Pokémon achterlaten om getraind te laten worden. Als je een mannelijke en een vrouwelijke pokémon bij elkaar zet kan er soms een ei komen dat je bij de man van de Daycare kan ophalen. (Details over welke Pokémon met elkaar een ei kunnen krijgen zijn te vinden onder 'Voorbeelden van breedingprocessen').

De gewone werking van de Daycare geldt nog steeds. Per 1 stap die je zet krijgen de pokémon in de Daycare er een Exp. point bij. Denk daaraan als je b.v. niet wil dat een pokémon een aanval vergeet. Uit voorzorg hiervoor zou je een aanval kunnen verwijderen met de Move Deleter in Canalave City.

Maar waarom zou je Pokémon breeden?
Daar zijn verschillende redenen voor:

 1. Simpelweg om Pokémon te vermenigvuldigen.
  Dit is de meest vanzelfsprekende reden. Met fokken kan je een dubbele Pokémon krijgen van de meeste zeldzame Pokémon, zoals bv. de starters Turtwig, Treecko, Chikorita, Bulbasaur etc. Of voor een Pokémon die je maar een keer krijgt, zoals Rotom. Het kan ook zijn dat je gewoon een nieuwe pokémon nodig hebt, en geen balls wil gebruiken of moeilijke vang-methoden wil gebruiken (bijvoorbeeld voor Spiritomb of Burmy). Helaas kan dit trucje niet bij legendaries.
 2. De Pokedex compleet maken.
  Een aantal Pokémon kun je alleen krijgen door ze te fokken zoals Wynaut (met Lax Incense breeden!). Het kan ook zijn dat je door te ruilen een Torterra van iemand hebt gekregen, maar nog geen Turtwig of Grotle hebt.
 3. Om verschillende aanvallen op andere Pokémon te krijgen. Hierover later meer. 
 4. Om goede stats te krijgen. Hierover later ook meer.

De duur van het breeden
Als je net begint met breeden moet je altijd even controleren bij de man van de Daycare of de Pokémon wel kunnen breeden. Hij geeft ook gelijk een indicatie van hoe snel het zal gaan. De volgende uitspraken kan hij zeggen.

"The two prefer to play with other Pokémon more than with each other." Ze kunnen niet breeden. Ze zijn dus het verkeerde geslacht of zitten niet bij elkaar in de Egg Group.
"The two don't seem to like each other much." Let op, als de man dit zegt kan er WEL een ei komen. Het kan alleen wel even duren.
"The two seem to get along." De Pokémon zijn of van dezelfde soort, of van verschillende Original Trainers. Er komt nu sneller een ei.
"The two seem to get along very well." De Pokémon zijn van dezelfde soort en van verschillende Original Trainers. Zo krijg je het snelst een ei.

Dan moet je wachten tot er een ei is gemaakt. Dit gaat per stap, dus als je fietst in de snelste versnelling gaat het het snelste. In het Daycare Center kun je van een man ook een Pokétch App krijgen waar je op ziet welke Pokémon in de Daycare zitten en hun levels. Gebruik die Pokétch App, en ververs hem regelmatig om te zien of er een ei is.

Het uitkomen van een ei
Als je een ei ontvangt gaat er een bepaalde periode voorbij totdat hij uitkomt. Dit verschilt per Pokémon, en dat gaat per stapje dat je doet. Het verschilt tussen de 1530 stappen en de 10240 stappen. Echter, als je een Pokémon met de ability Flame Body (Magby, Magmar, Magmortar, Slugma of Magcargo) of Magma Armor (Slugma, Magcargo, Camerupt) in je party hebt staan gaat dit ongeveer twee keer zo snel.

De eigenschappen van de Baby

Als een Pokémon uit een ei is geboren, zijn een paar dingen bepaald. Natuurlijk altijd één ding, het soort Pokémon. De soort altijd die van het vrouwtje zijn (maar wel de laagste evolutievorm!). Als die Pokémon een geëvolueerde Pokémon is, zoals Venomoth, dan wordt de baby een basis Pokémon, dus een Venonat. Als de Pokémon een pre-evolutie heeft, zoals Pikachu/Raichu wordt de baby Pokémon een Pichu. Zie verder voor enkele bijzondere breeding-combinaties.

Alle Pokémon die uit het ei kruipen zijn level 1. Als een Pokémon uit een ei komt, kent het automatisch een paar aanvallen, die de Pokémon van die soort op level 1 kent. Maar voorrang hebben de aanvallen die zijn vader kent. Echter krijgt de baby alleen de volgende aanvallen van de vader:

 1. Als de baby die aanval als Egg Move heeft
 2. Als de baby die aanval met een TM of HM kan leren.
 3. Als de baby die aanval zelf nog op een later level leert (hiervoor moet de moeder die aanval ook kennen!)

Egg moves zijn aanvallen die de pokémon in 99% van de tijd niet op level of via TM leert. Je kan die aanvallen dus alleen via breeden krijgen. Wil ik een Shinx met Ice Fang, dan zoek ik een mannelijke pokémon uit de broedgroep van Shinx die Ice Fang kan (Hippowdon) en een vrouwelijke Shinx (of een van de evoluties). Breed ze en je baby Shinx kan Ice Fang. 

Wil je een Larvitar met Dragon Dance, dan wordt het lastiger. In zijn Egg Group (Monster) zit niemand die die aanval op level leert. Je moet dus doen aan het zogehete Chain Breeding. We beginnen met een mannelijke Altaria met Dragon Dance (uit de Dragon Egg Group). Deze paar je met een vrouwelijke Charmander (zit in zowel de Monster als de Dragon Egg Group) of een van zijn evoluties. Je doel is om de baby Charmander mannelijk te krijgen. Je kunt dus uit voorzorg twee of meer eieren laten maken. De mannelijke baby Charmander breed je dan met een vrouwelijke Larvitar. Dan zal je baby Larvitar als het goed is Dragon Dance kennen.

Dat uit punt 2 kun je dus gebruiken om TMs "meerdere malen te gebruiken". Probeer daarom zo vaak mogelijk TMs te leren aan mannelijke pokémon die kunnen breeden. Wel jammer is dat veel pokémon's voorevoluties een stuk minder TMs kunnen gebruiken. Als je een TM al wel gebruikt hebt hoeft dat geen ramp te zijn. Sommige pokémon leren TM aanvallen zelf. Stel je voor, ik wil dat een Gible Stone-Edge leert en ik heb mijn TM al gebruikt aan Metagross (Niet breedbaar), dan moet ik dus iemand zoeken die Stone-Edge op level leert. Larvitar bijvoorbeeld, en die voldoet ook aan de eis dat hij in dezelfde Egg Group zit. Als je een Larvitar met Stone-Edge met een Gible breedt, zal de Baby Gible ook Stone-Edge kunnen. Ook met TMs kun je chain breeden, zoals uitgelegd in het vorige stukje.

Dat uit punt 3 wordt het minst gebruikt. Het zou handig kunnen zijn bij pokémon die evolutiegevoelige aanvallen hebben, zoals Shroomish/Breloom. Als je een Breloom met Mach Punch én Spore wilt kun je eerst een vrouwelijke Shroomish met Spore en een mannelijke pokémon die Spore kent breeden. Dan kent die Shroomish op level 1 Spore, in plaats van level 50. Hierna zou je dus Shroomish vroeg kunnen evolueren om Mach Punch te krijgen.
Dit, vooral bij dit voorbeeld, is heel veel werk. Het kan veel makkelijker met de Move Relearner.

Voorbeelden van breedingprocessen

Mannelijke Pokémon + Vrouwelijke Pokémon
Dit is de meest logische combinatie. Als de twee Pokémon hetzelfde zijn zal er snel een ei zijn. Twee verschillende kan in sommige gevallen ook, maar dan moeten ze in eenzelfde Egg Group zitten. Uit het ei komt de laagste evolutie (behalve bij de eerder genoemde Pokémon) van de vrouwelijke Pokémon. In sommige gevallen zal hij dus aanvallen van zijn vader kennen. Nidorina, Nidoqueen, Latias en Latios hebben een geslacht, maar kunnen toch niet breeden, ook niet met soortgenoten. Hetzelfde geldt voor baby-Pokémon (inclusief Togepi).
Voorbeeld: Pikachu (Female) + Wooper (Male met de aanval Return) -> Pichu (Met aanval Return)

Bij een aantal Pokémon is echter iets bijzonders aan de hand, namelijk de Pokémon die in latere generaties pas een pre-evolutie hebben gekregen. Dit zijn:

 • Chansey/Blissey
 • Mr. Mime
 • Snorlax
 • Sudowoodo
 • Marill/Azumarill
 • Wobbuffet
 • Mantine
 • Roselia/Roserade
 • Chimecho

Als je een van deze gewoon breedt, komen uit de eieren gewoon Chansey, Wobbuffet, Marill, etc. Wil je echter bijvoorbeeld een Wynaut, dan moet (een van) de Wobbuffet een Lax Incense dragen als hold item. Zo is er voor elke van deze soorten een Incense die zorgt dat de pre-evolutie gebreed kan worden. Soms is het zo dat de pre-evolutie andere Egg Moves heeft als de basis Pokémon.

OuderBaby-PokémonHold Item
Chansey/BlisseyHappinyLuck Incense
Mr. MimeMime Jr.Odd Incense
SnorlaxMunchlaxFull Incense
SudowoodoBonslyRock Incense
Marill/AzumarillAzurillSea Incense
WobbuffetWynautLax Incense
MantineMantykeWave Incense
Roselia/RoseradeBudewRose Incense
ChimechoChinglingPure Incense

Voorbeeld: Roserade (Female) @ Rose Incense + Nuzleaf (Male met Extrasensory) -> Budew (met Extrasensory)
Roserade (Female) + Nuzleaf (Male met Extrasensory) -> Roselia (ZONDER Extrasensory, want van Roselia is dit geen Egg Move)

Vrouwelijke Pokémon + Ditto
Bij deze combinatie komt altijd een lagere evolutie van de vrouwelijke Pokémon uit het ei. Er worden geen moves doorgegeven. Handig als je geen zin hebt om op te zoeken welke Pokémon er in de Egg Group zitten.
Voorbeeld: Pikachu (Female) + Ditto -> Pichu

Mannelijke Pokémon + Ditto
Ditto is de enige mogelijkheid als je de lagere evolutie van een mannelijke Pokémon wil. De vader geeft ook zijn moves door indien mogelijk.
Voorbeeld: Hitmonchan (Male met aanval Mach Punch) + Ditto -> Tyrogue (Met aanval Mach Punch)

Onzijdige Pokémon + Ditto
Ditto kan ook met sommige onzijdige Pokémon paren. Met uitzondering van legendaries. Pokémon als Magnemite, Shedinja, Staryu en Rotom zijn goed, alleen bijvoorbeeld Unown, Dialga, Palkia, Darkrai en Arceus niet. Uit het ei komt de laagste evolutie van de onzijdige Pokémon. Moves worden indien mogelijk ook doorgegeven. Twee Ditto's samen is echter niet mogelijk, en er zullen dus ook nooit Ditto's uit een ei komen.
Voorbeeld: Starmie (met aanval Ice Beam) + Ditto -> Staryu (met aanval Ice Beam)

Manaphy + Ditto
Manaphy is de enige legendarische Pokémon die wel kan breeden. Uit hun eieren komen Phione. Phione is de voorevolutie van Manaphy, maar kan niet in Manaphy evolueren. Phione kun je wel weer met Ditto breeden om meer Phiones te krijgen.

Illumise + Mannelijke Pokémon of Ditto
Als je een Illumise breed, kunnen er Illumise uit het ei komen, maar ook Volbeat! Je hebt daar 50% kans op. Hoe zou dat nou kunnen...

Nidoran (Female) + Mannelijke Pokémon of Ditto
Ook al komt er geen mannelijke Nidoran aan te pas, ze kunnen wel uit het ei komen. Je hebt weer 50% kans op een vrouwtje en 50% op een mannetje. Let op dat Nidorina en Nidoqueen niet kunnen breeden.

Breeden en Stats

De IVs van de baby komen ook van de ouders. IVs zijn die onzichtbare waardes die onder andere de hoogte van de stat bepalen, weet je nog? Nu ja, in werkelijkheid krijgt je baby niet al zijn IVs van zijn ouders. Vaak zijn het er maar 3 of 2. Sommige zullen ook random bepaald zijn. En het is ook random welke IV hij van welke ouder krijgt. Maar hoe meer Pokémon je breedt, hoe groter de kans dat er eentje de juiste IV overneemt!

De natures van een baby worden normaal gezien random bepaald. Maar als je de vrouwelijke Pokémon of de Ditto van je stel een Everstone laat vasthouden in de Daycare, heb je 50% kans dat de nature van die Pokémon wordt doorgegeven aan de baby. Everstones kun je af en toe vinden tijdens het graven in de Underground, maar je kunt er natuurlijk ook een van je GBA spel halen door Pal Park.

Voorbeeldje:

Male Starly, Modest Nature
HP: 5
Attack: 19
Defense: 31
Special Attack: 2
Special Defense: 14
Speed: 31

Ditto, Jolly Nature @ Everstone
HP: 18
Attack: 31
Defense: 11
Special Attack: 29
Special Defense: 7
Speed: 14

Met een beetje geluk krijg je hier deze Starly uit:

Male Starly, Jolly Nature
HP: 24 (random gecreëerd)
Attack: 31 (van Ditto gekregen)
Defense: 31 (van Starly gekregen)
Special Attack: 18 (random gecreëerd)
Special Defense: 21 (random gecreëerd)
Speed: 31 (van Starly gekregen)

Een best aardige Starly toch. Op de goede nature heb je op deze manier een best grote kans, maar verwacht niet dat je meteen zulke goede IVs krijgt. Het is het wachten echter wel waard, dus veel succes!

Geschreven door Onno. Met toestemming gepubliceerd op Anime Wolken en Central Pokemon Square.

 

Anime Wolken
- Anime (Home)
- Pokemon
- Dragonball
- Digimon
- Shin Chan
- Naruto
- Yu-Gi-Oh
- Sailormoon
- Medabots
- Flint
- Rur. Kenshin
- Gundam Wing
- Manga
- Anime Forum (tip)

- Link naar ons
- Contact

Tips
- Pokédex X/Y (supertip)
- Pokédex Black/White
- Black/White (tip)
- Pokédex HeartGold/SoulSilver
- Pokédex Platinum
- Pokédex Diamond/Pearl
- Pokédex R/S/FR/LG/E
- Heart Gold / Soul Silver
- Platinum

Affiliates
- Pokémon Paradijs

 

Designed by aggron

Steel niets van deze site,
tenzij daar toestemming voor is gegeven.